Vorige week woensdag werd Fratello & Sorella, het nieuwe boek over koken en over Italië van Frans en Karin van Munster, prachtig gepresenteerd bij Uitgeverij Prometheus. Er was een filmploeg aanwezig die de presentatie vastlegde, zie hieronder de beelden terug. Daarnaast waren de auteurs onlangs te gast bij televisieprogramma Tijd voor Max om te praten over hun nieuwe boek en zullen ze op 4 oktober aan tafel schuiven bij Koffietijd. Zie hier de uitzending van Tijd voor Max terug.

Binnenkort verschijnen er stukken over Fratello & Sorella in onder andere de Volkskrant, Margriet, Elegance, De Smaak van Italië en Jamie Magazine. De auteurs zijn op 19 september te gast bij radioprogramma Nooit Meer Slapen.

Over het boek:

Twintig jaar geleden vertrok cellist Frans van Munster voor de olijvenpluk naar Puglia in Zuid-Italië. Hij werd niet alleen verliefd op de streek, maar ook op de Italiaanse Anna. Ze kochten een trullo (een soort iglo van stenen) en zetten er een groot fornuis in. Het leven kon beginnen. Frans bewerkte het land, perste druiven en olijven en schreef ondertussen aan zijn zus Karin over het leven als Hollandse olijfboer te midden van Italianen.

‘Onze plaatselijke roosteraar is zonder twijfel Tonino Zizzi, de boer die hier een paar kilometer vandaan woont. Laatst zaten we buiten bij hem voor het huis een beetje te kletsen, toen er een auto het erf op reed. Daar stapte Tonino Dolce uit. We noemen hem zo vanwege zijn zachte karakter. Hij vroeg me een handje te helpen, want in de kofferbak lag een groot, dood varken.’

En de zus schreef terug. Over lekker eten en koken. En over haar moestuin in de Achterhoek.

‘Gisteren kreeg ik telefoon van de buren verderop. Of ik alsjeblieft wat goudrenetten wilde komen halen. Hoezo alsjeblieft? Dolgraag! Even later stond ik in hun schuur en begreep waarom het verzoek had geklonken als een noodkreet. Waar ik ook keek zag ik appels. Zakken, emmers, kartonnen dozen vol. Oogst kan ook beklemmen.’

In Fratello & Sorella schrijven Frans en Karin een jaar rond: over de lekkerste producten van het seizoen, over koken en over Italië. Met elke maand heerlijke recepten van bekende en minder bekende Italiaanse gerechten.

Frans van Munster (1958) is auteur, olijfboer en cellist. Hij woont met zijn Italiaanse echtgenote in Puglia, een provincie in Zuid-Italië. Over zijn leven als Hollandse olijfboer te midden van Italianen schreef hij het boek Lekkerissimo. Samen met zijn zus Karin schreef hij voor Vrij Nederland de wekelijkse culinaire rubriek Fratello & Sorella.
Karin van Munster (1957) is auteur en juf op een basisschool. Voor het Algemeen Dagblad recenseerde ze hotels en restaurants onder het pseudoniem De Dames Reiziger, samen met Jinke Obbema. Karin woont afwisselend in Amsterdam en in de Achterhoek.

Over Lekkerissimo:
‘Je waant je in Puglia. Risico is wel dat je meteen wilt afreizen naar de hak van de Italiaanse laars, om met eigen ogen de vismarkt in Bari en de witte stad Ostuni te zien, of om de bijzondere bewoners te ontmoeten die je door Frans’ verhalen in korte tijd leert kennen.’ Ciao Tutti

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >