Afgelopen vrijdag was Freek van Kraaikamp te gast bij Spraakmakers op Radio 1 om zijn net verschenen boek Elitepauper te bespreken. De hoofdpersoon in Elitepauper leidt een dubbelleven: hij heeft een goede baan in de kantoorkolos van een investmentbank, maar in zijn vrije tijd gaat hij knokken met de jongens van de tribune.

Geweld is een duidelijk thema in het boek. Freek, zelf supporter van FC Haarlem, zegt een fascinatie te hebben voor alles wat een beetje over het randje gaat. ‘Er zijn nog maar weinige pure primaire dingen die we als mens over hebben. Van de primaire dansen zijn er nog maar twee: de paringsdans of het gevecht. Dit geweld is het enige dat nog puur is. En dat fascineert me, zeker in een wereld waar we altijd netjes met twee woorden praten en handjes opsteken.’

Maar volgens Freek verheerlijkt hij het geweld niet. In zijn ogen is schrijven kunst. ‘Als je alleen maar kunst gaat maken over dingen die die betamelijk zijn, dan zijn er zo meteen alleen maar romans over wereldvrede en limonade uit de kraan. Kunst moet schuren en mag af en toe uit een andere hoek komen. En als ik een boek schrijf dan is dit het. Ik kan geen boek schrijven over limonade uit de kraan want dat fascineert me niet.’

Bovendien gaat het boek dieper dan geweld. Het gaat over de keuzes die je maakt in het leven. Het gaat over ouder worden. Het gaat over omgangsvormen binnen de tribune. De tribune als ideale samenleving. Elitepauper is een levenshouding.

Luister hier de uitzending van Spraakmakers terug.


Over Elitepauper:

Hij is een charmante allemansvriend. Op jonge leeftijd maakt hij pijlsnel carrière en beheert hij al snel miljoenenvermogens. Maar zijn leven in de betonjungle knijpt langzaam alle vreugde uit hem.

Zijn enige redding is het stadion, de weekenden met de jongens van de tribune. Op het nieuws worden ze tuig en hooligans genoemd, maar voor hem zijn ze heilig. Zij houden hem op de been. De roes van de gevechten maakt het leven echt.

Maar dan worden de fundamenten onder hem weggeslagen. Zijn mentor ontvalt hem en zijn beste vriend is gedwongen bij hem onder te duiken. Langzaamaan begint zijn dubbelleven te wankelen en komt hij er alleen voor te staan. Welke keuze maak je als je wordt gedwongen te kiezen tussen je beide levens?

 

‘Een mokerslag van een roman. Van Kraaikamp is een nieuw groot talent in de letteren.’
Herman Brusselmans

‘Een brok rauwe agressie, met voetbal als bijzaak en bloed als bijsmaak.’
Nieuwe Revu

‘Pure voetbalcultuur: genadeloos, met gitzwarte humor en vol strijd.’
FootballCulture

 

Freek van Kraaikamp (1985) is een havojochie uit de Bollenstreek, die opgroeide op de voetbaltribune. Hij schrijft voor onder andere VICE Sports, Nieuwe Revu en NRC. Elitepauper is zijn debuutroman.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >