In Het Friesch Dagblad verscheen een recensie van Hoe hoog het water stijgt van Anja Kampmann. Deze roman, waarmee Kampmann in 2020 finalist was van de National Book Awards, gaat over de vriendschap tussen Wenzel en Mátyás, twee werkers op een olieplatform. Wanneer Mátyás overlijdt, gaat Wenzel op reis langs alle plekken waar zij samen tijd doorbrachten. De roman is kritisch over de samenleving die met behulp van arbeidsmigranten zoals Wenzel in stand wordt gehouden, maar waar zij maar deels onderdeel van uitmaken.

Volgens recensent Hans Fester is Hoe hoog het water stijgt ‘verbluffend geschreven’. Hij licht toe: Een enorme hoeveelheid ‘wereld’ passeert de revue: steden, dorpen, bergen, akkers. Maar vooral de innerlijke wereld van de hoofdpersoon Wenzel Groszak fascineert. […] Woorden zijn voor Wenzel ruimtes vol ervaringen. Daarin schuilt een hunkering naar echtheid en naar zuivere waarheid. Deze drang, om tot de kern van dingen en mensen door te dringen, is deels ingegeven door wat zijn vader hem vertelde, die mijnwerker was: over de riskante arbeid diep in de aarde.’

Fester is onder de indruk: ‘In de knappe vertelling van Anja Kampmann schetst zij indringend de kronkels, associaties en ontsnappingspogingen in de psyche van Wenzel’.

U kunt de recensie hier lezen.


Over Hoe hoog het water stijgt: 

Wenzel Groszak, een werker op een olieplatform midden op zee, verliest zijn enige vriend, Mátyás, tijdens een stormachtige nacht. Bedroefd begint hij aan een emotionele reis naar Marokko, Boedapest, Malta, Italië en uiteindelijk de mijnstad van zijn jeugd in Duitsland. Ontmoetingen met mensen onderweg brengen hem dichter bij zichzelf, maar leren hem ook de problemen kennen van de geglobaliseerde economie die steunt op natuurlijke hulpbronnen die er weldra niet meer zullen zijn.
Hoe hoog het water stijgt is een opzwepende verkenning van intimiteit, de aard van herinnering en verdriet, en de prijs van vrijheid. Het is het verhaal van een man die aan de rand staat van een samenleving waarvan hij weinig heeft geprofiteerd, hoewel het functioneren ervan afhangt van zijn inzet.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Anja Kampmann (1983) studeerde aan de universiteit van Hamburg en aan het Duitse literatuurinstituut in Leipzig. Voor Hoe hoog het water stijgt ontving ze verschillende prijzen, waaronder de Lessing-Förderpreis die eerder ook aan Judith Schalansky werd uitgereikt.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >