‘Gastrofysica’ van Charles Spence bij Tijd voor MAX
Het boek Gastrofysica van Charles Spence werd gisteren door wetenschapsjournalist Anna Gimbrère bespoken bij televisieprogramma Tijd voor MAX. ‘Het boek zit vol grappige weetjes en feitjes,’ vertelt Gimbrère. ‘Zo schrijft Spence bijvoorbeeld dat whisky lekkerder is als je het drinkt in een omgeving met veel hout.’ Volgens Spence beleven we smaak dus niet alleen via de mond of neus maar ook via context en associaties. ‘Gastrofysica legt uitgebreid uit hoe deze associaties invloed hebben onze smaakbeleving,’ aldus Gimbrère. Het boek ligt vanaf vandaag in uw favoriete boekhandel.
Klik hier om de aflevering terug te kijken. Het fragment begint vanaf 16:10.
Klik hier om mee te doen aan de winactie.
Over Gastrofysica:
Waarom, bijvoorbeeld, consumeren we 35 procent meer voedsel wanneer we met iemand anders eten, en zelfs 75 procent meer wanneer we met drie anderen eten? Hoe is het te verklaren dat liefhebbers van koffie er bij fel licht meer van drinken? Waarom is 27 procent van alle drankjes die in een vliegtuig besteld worden tomatensap? Waarom smaken chips beter als ze knapperig zijn? En hoe is te verklaren dat eten zouter smaakt op een blauw bord en warme chocolademelk lekkerder is in een oranje mok?
Deze vragen, en nog veel meer, komen aan bod in Charles Spence’ populaire en toegankelijke boek Gastrofysica. Een revolutionair boek dat de potentie heeft onze manier van eten fundamenteel te veranderen, en dat tegelijk een likkebaardende pageturner is.
Charles Spence is professor aan de Universiteit van Oxford. Hij publiceert in onder meer TIME, The Wall Street Journal, The New Yorker, The Washington Post, Forbes en The Atlantic.
De pers over Gastrofysica:
‘Spence leert mensen met meerdere zintuigen van hun eten te genieten.’
The New Yorker
‘Niet veel mensen zijn er klaar voor het belang van de zintuigen onder ogen te zien zoals Charles Spence.’
Ferran Adrià, restaurant El Bulli, Spanje
‘De wetenschapper die de manier waarop we eten verandert.’
The Guardian
‘Een fascinerende visie op de wetenschap achter voedsel en hoe onze perceptie wordt gevormd door al onze zintuigen, niet alleen door smaak.’
The Times