Gijs Kessler was eerder vandaag te horen in het programma BNR De Wereld. Van Kessler verscheen begin dit jaar het boek Rusland – land dat anders wil zijn. Tijdens de uitzending bespraken ze de mobilisatie van Rusland en het doel van zijn boek: ‘’De bedoeling van het boek was om een soort balans op te maken tussen het uiteenvallen van de Sovjet Unie en vanaf het moment dat Rusland probeerde een normaal land te worden. Ik probeer te kijken wat hiervan terecht is komen.’’ Verder vertelt hij dat hij door het wonen en werken in Rusland ervaringskennis heeft opgebouwd over het land, kennis die voor hem ontzettend bepalend is voor het begrip van wat er in dat land gebeurt. ‘’Je kan er alleen geen wetenschappelijke voetnoot aan geven. Maar het verklaart wel heel veel over hoe je het land moet zien. Dat is wat ik met het publiek wil delen.’’

U kunt de uitzending hier terugluisteren.

 

Over Rusland – land dat anders wil zijn:

De Russische inval in Oekraïne markeert het einde van een tijdperk. Dertig jaar geleden viel de Sovjet-Unie uiteen. Rusland hoopte vurig nu een ‘normaal’ land te kunnen worden, open naar de rest van de wereld en met een markteconomie en een democratie. Dat lukte maar zeer ten dele, en veel van wat er wel bereikt werd, gaat nu te gronde. Waarom heeft dertig jaar verandering de Russen niet kunnen brengen wat ze ervan verwachtten?
Gijs Kessler maakt de balans op. In 1991 zette hij voor het eerst voet op Russische bodem. Het gevoel van belofte dat in de lucht hing en de vrienden die hij er maakte deden hem terugkeren. Hij vond er zijn liefde, ging er wonen en maakte vijfentwintig jaar van Ruslands moderne geschiedenis van zeer nabij mee. Dit boek verhaalt van zijn ervaringen in een land dat altijd anders wil zijn dan het is.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Gijs Kessler (1969) is een vooraanstaand specialist op het gebied van de sociale en economische geschiedenis van Rusland en verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) te Amsterdam. Van 2002 tot 2016 woonde hij in Moskou, waar hij naast zijn werk voor het IISG lesgaf aan het prestigieuze bachelorprogramma van de New Economic School.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >