Recent verscheen er een groot interview met Ap Dijksterhuis over zijn boek Wie (niet) reist is gek in het NRC Handelsblad. De auteur vertelt dat hij vanaf zijn zeventiende zelf is gaan reizen. Over de manier van reizen zegt hij: ‘Daar wil ik mensen graag vrij in laten. Laat ik het zo zeggen: reizigers zijn leuke mensen, maar ze hebben vaak iets dogmatisch. Van de een mag je niet vliegen, van de ander mag je nooit in een luxe hotel. De derde zegt: het is pas een reis als je minimaal een maand weg bent. De vierde vindt: je moet alleen zijn. Allemaal onzin. Je moet doen wat je wilt.’ Wel voegt hij hieraan toe: ‘Het is wel zo dat de positieve effecten van reizen vooral optreden als je nieuwe dingen doet, als je actief bent. Alleen maar op het strand zitten en je resort niet uitkomen, dat heeft weinig zin. (…) Je kunt wel stellen dat mensen die nieuwsgierig en extravert zijn, en niet al te bang, het meest profiteren van reizen. Het begint met verwondering.’

Over de reden dat hij Wie (niet) reist is gek schreef zegt Dijksterhuis: ‘Ik weet wat reizen met je doet en met dit boek wil ik mensen er graag enthousiast voor maken. En de mensen die eigenlijk niet durven reizen, wil ik helpen de horde toch te nemen. (…) Ik probeer met psychologische inzichten gedrag te veranderen en menselijk geluk te bevorderen, en zo de wereld een beetje te verbeteren.’

Dijksterhuis vertelt over zijn eigen reislust: ‘Het is wel eens gebeurd dat ik in een bui van somberte – er stond geen reis gepland – een ticket naar Bakoe heb gekocht. En toen de hunkering naar de euforische ontheemdheid – zo noem ik het gevoel dat me op verre reizen bevangt – me een keer te veel werd, ben ik naar Marrakech gegaan.’

Over Wie (niet) reist is gek

Wie (niet) reist is gek is één grote lofzang op het reizen door succesvol psycholoog, maar ook hartstochtelijk reiziger Ap Dijksterhuis. Als geen ander weet hij welke immense effecten het reizen heeft op onze gesteldheid. Het is dé manier om ons brein soepel te houden, het reikt ons inspiratie en creativiteit aan, haalt vooroordelen onderuit, maakt ons gelukkiger, en verlengt, ten slotte, ons leven.

Volgens Dijksterhuis zijn de voordelen van reizen werkelijk onbegrensd en dat schildert hij met verve in een machtig panorama. In vliegende vaart en met veel humor voert hij ons mee van India tot de VS, van Ecuador tot Zanzibar, van Birma tot Iran, en van Wit-Rusland tot Bhutan. Hilarische, maar ook penibele reiservaringen verbindt hij aan verrassende psychologische inzichten. Wie (niet) reist is gek is verplichte kost voor iedereen die van reizen houdt, met slechts een rugzak of omringd door luxe in vijfsterrenhotels, naar verre oorden of dichter bij huis, actief of dromend in de leunstoel.

Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar, schrijver, spreker, ondernemer en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Hij is hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Eerder schreef hij Op naar geluk en De merkwaardige psychologie van een wijndrinker. Van zijn boek Het slimme onbewuste zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Over Het slimme onbewuste:

‘Dijksterhuis heeft een prettige en soms ook humoristische schrijfstijl. (…) Het boek leest vlot weg als een spannende roman, maar is tegelijkertijd voldoende wetenschappelijk.’ De Psycholoog

‘Een van de kroonjuwelen van de recente populair-wetenschappelijke schrijverij uit eigen land.’ De Volkskrant

Over De merkwaardige psychologie van een wijndrinker:

‘Geestig, herkenbaar boek over de psychologie van een passie.’ NRC Handelsblad

Over Op naar geluk:

‘Met zijn aanstekelijke schrijfstijl en keur aan (…) onderzoeken, zet Dijksterhuis de lezer langzaam aan tot nadenken.’ Psychologie Magazine

Ook interessant



Sytze van der Zee geïnterviewd over zijn nieuwe boek ‘Willi Lages’ in Het Parool

Sytze van der Zee geïnterviewd over zijn nieuwe boek ‘Willi Lages’ in Het Parool

Deze week verscheen in Het Parool een interview met Sytze van der Zee over zijn boek Willi Lages. Ceremoniemeester van de dood. Van der Zee vertelt in het interview over…

Lees verder >
Vervolg op ‘Ik ga leven’ van Lale Gül verschijnt in mei 2024

Vervolg op ‘Ik ga leven’ van Lale Gül verschijnt in mei 2024

Lale Gül, auteur van de succesvolle debuutroman Ik ga leven, werd afgelopen zaterdag geïnterviewd in Het Parool over haar nieuwe roman Ik ben vrij. Ze sprak met Anna Livia de…

Lees verder >
Groot interview in Het Parool met David Pefko

Groot interview in Het Parool met David Pefko

In Het Parool stond afgelopen weekend een groot interview met David Pefko. Hierin sprak Pefko met Robert Vuijsje over zijn familie, de oorlog en opgroeien in Amsterdam en hoe deze…

Lees verder >
Presentatie ‘De toekomst van het verleden’ op de PAN en bespreking in De Groene Amsterdammer

Presentatie ‘De toekomst van het verleden’ op de PAN en bespreking in De Groene Amsterdammer

Thijs Weststeijn presenteert aankomende zaterdag zijn boek De toekomst van het verleden op de PAN in Amsterdam. De PAN is een beurs voor kunst, antiek en design met jaarlijks 45.000…

Lees verder >
Veel publiciteit voor ‘Onder een andere hemel’ van Joke J. Hermsen

Veel publiciteit voor ‘Onder een andere hemel’ van Joke J. Hermsen

Vorige week verschenen er twee lovende recensies van het literair autobiografisch essay Onder een andere hemel van Joke J. Hermsen in De Groene Amsterdammer en NRC. Voor laatstgenoemde waardeerde Marjoleine…

Lees verder >
Emile Schrijver presenteert zijn tweede literaire thriller in het Joods Museum

Emile Schrijver presenteert zijn tweede literaire thriller in het Joods Museum

Na zijn succesvolle debuut De Hillel Codex (2021) presenteerde Emile Schrijver afgelopen dinsdag zijn tweede literaire thriller De Firkovich-bende in het Joods Museum in Amsterdam. Jeroen Krabbé nam het eerste exemplaar…

Lees verder >
Coen Brummer besproken in Nederlands Dagblad

Coen Brummer besproken in Nederlands Dagblad

Historicus Coen Brummer promoveerde afgelopen donderdag aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn biografie Sam van Houten tegen de rest. Daaropvolgend verscheen er een mooie bespreking van Willem Bouwman in het…

Lees verder >
Annet Mooij geïnterviewd door de Volkskrant en Trouw en te gast bij De Taalstaat

Annet Mooij geïnterviewd door de Volkskrant en Trouw en te gast bij De Taalstaat

Op donderdag 2 november verscheen de biografie Alles gaat op vroeger terug van Annet Mooij over journalist, schrijver en acteur Ischa Meijer. Mooij was zaterdag te gast bij het Radio…

Lees verder >