Afgelopen zaterdag verscheen er in de Volkskrant groot interview met Sarah Perry, auteur van de geprezen roman Het monster van Essex. Patrick van IJzendoorn zocht Perry op in Norwich, waar de schrijfster werkt en woont. Perry vertelt dat ze nog steeds verbaasd is over het enorme succes van Het monster van Essex, dat tot Boek van het Jaar werd verkozen tijdens de British Book Awards 2017 en wereldwijd in de bestsellerlijsten staat. ‘Ik dacht dat het te vreemd, te ouderwets en te esoterisch zou zijn, een verhaal met te veel bijbelse invloeden,’ vertelt Perry.

Perry, zelf opgegroeid in Essex, beschrijft het eeuwenoude graafschap aan de mond van Theems op een authentieke manier. ‘In Het monster van Essex schetst Perry een modern beeld van de victorianen, die van oudsher bekendstaan als preutse puriteinen,’ aldus Van IJzendoorn. ‘Natuurlijk, ook ik houd van victoriaanse boeken met mist in London, vrouwen in hoepeljurken en mannen met hoge hoeden. Maar er is meer,’ legt Perry uit.

Klik hier om het interview in de Volkskrant terug te lezen.

 

De pers over Het monster van Essex:

‘Het heerlijke van dit boek is dat het, naast van geweldig geformuleerde (en vertaalde!) zinnen, overloopt van nuance en snedige humor.’ NRC Handelsblad •••••

‘Een fijne mix van ingrediënten – romantiek, nostalgie, mooie taal, sterke personages en een vleugje mysterie door Perry in een smeuïg gerecht omgetoverd en sfeervol opgediend’ Algemeen Dagblad ****

 

Over Het monster van Essex:

Londen 1893: de nog jonge weduwe Cora Seaborne begint een nieuw leven. Met haar onhandelbare (want autistische) puberzoon Francis en diens even stoere als charmante gouvernante neemt ze haar intrek in het stadje Colchester. Tijdens haar enerverende ontdekkingstochten door de ruige natuur van Essex, op zoek naar een mythisch zeemonster dat het nabijgelegen Aldwinter zou terroriseren, ontmoet ze de steile en stugge dorpsdominee William Ransome, die aanvankelijk niets moet hebben van deze onconventionele dame uit de Londense society met haar bizarre voorliefde voor monsters en fossielen. De oerkrachten van aantrekking en afstoting die daarbij loskomen, dreigen hun beider leven volledig te ontwrichten.
Tegen de achtergrond van de stormachtige ontwikkelingen in de medische wetenschap en de gepassioneerde strijd tegen de levensgevaarlijke huisvesting van de Londense armen, heeft Sarah Perry een roman geschreven met een hele stoet onvergetelijke personages en spannende plotwendingen die over elkaar heen blijven buitelen, in een frisse en prikkelende stijl die wemelt van de pakkende beelden: topliteratuur vol schrijnende en soms ook lyrische momenten, die toch speels en onderhoudend blijft.

Sarah Perry (Essex, 1979) recenseert literatuur voor The Guardian en The Financial TimesHet monster van Essex was een fenomenale bestseller in Engeland en Boek van het Jaar bij de British Book Awards 2017, Waterstones Boek van het Jaar 2016, en het werd genomineerd voor acht andere prijzen, waaronder de Costa Novel Award 2017 en de Baileys Women’s Prize for Fiction 2017. Perry woont in Norwich.

‘Een van de meest memorabele historische romans van de afgelopen tien jaar.’ The Sunday Times

Het monster van Essex is een prachtige roman over de werking van het leven, de liefde en het geloof, over wetenschap, religie, geheimen, mysteries en de ingewikkelde en onverwachte grilligheid van het menselijk hart. Het is zo goed geschreven dat de pagina’s van binnenuit verlicht lijken te zijn. Zodra ik het uit had, begon ik opnieuw.’ Helen MacDonald, auteur van De h is van havik

‘Met haar historische fictie bereikt Perry het vrijwel onmogelijke: een roman met daarin een wereld die geheel overeenkomt met de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, maar haar personages zijn even modern als in overeenstemming met hun eigen tijd. Voor een tweede roman is het een schitterende prestatie, waarvoor ze veel nominaties voor prijzen mag verwachten.’ The Independent

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >