Afgelopen zaterdag verscheen er een groot interview met Prometheus-auteur Sebastian Faulks in de Volkskrant naar aanleiding van zijn nieuwste roman Waar mijn hart ooit klopte. ‘Het is een roman over de twintigste eeuw, een eeuw van waanzin,’ aldus Faulks over zijn jongste roman die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. ‘Maar het is ook een opsomming van mijn eigen werk. Mijn eerste zes romans gingen over wie we zijn en de volgende zes boeken over wat we zijn. […] Voor mij staat de mens laag op de evolutionaire ladder, net iets boven de wesp, maar niet veel hoger,’ voegt Faulks hieraan toe. Patrick van IJzendoorn, die in gesprek ging met Faulks, voegt noemt hiernaast dat voormalig geschiedenisstudent Faulks bekendstaat om zijn minutieuze onderzoek, en voor zijn historische romans talloze oorlogsarchieven doorspitte.

Over Waar mijn hart ooit klopte:
Begin jaren negentig verscheen Het lied van de loopgraven, Sebastian Faulks’ indrukwekkende roman over de Eerste Wereldoorlog. Waar mijn hart ooit klopte is Faulks’ grote roman over die andere allesverwoestende oorlog: de Tweede Wereldoorlog.
Op een klein eiland voor de Franse Rivièra overdenkt Robert Hendricks, een Engelse arts, de triomfen en verschrikkingen van de twintigste eeuw, die hij ten volle heeft meegemaakt. Hendricks logeert bij Alexander Pereira, een man die niet lang meer te leven heeft, maar die meer over hem lijkt te weten dan Robert zelf.
Waar mijn hart ooit klopte is het ontroerende verhaal van een hartstochtelijke maar schijnbaar onmogelijke liefde, tegen de achtergrond van het Italië van de Tweede Wereldoorlog tot aan de idealistische nadagen van de jaren zestig. Sebastian Faulks weet de willekeur van de geschiedenis feilloos te vatten en trekt ons mee in de waanzin aan het oorlogsfront.
Met stilistische lenigheid belicht Faulks de eeuw die we inmiddels dan wel achter ons hebben gelaten, maar die we misschien nooit helemaal zullen begrijpen. Dat maakt Waar mijn hart ooit klopte Faulks’ opmerkelijkste boek tot nu toe.

Sebastian Faulks (Newbury, 1953) studeerde geschiedenis aan de universiteit van Cambridge. Hij is vooral bekend van zijn romans Het lied van de loopgraven (1993) en Een week in december (2009). Vaak terugkerende thema’s in zijn romans zijn conflict en liefde, beschreven tegen de achtergrond van de moderne geschiedenis.

‘Een meesterwerk. Een geweldige roman die gonst met ideeën, intelligente terzijdes, zonlicht, gelach en momenten van bijna ondraaglijke tragedie.’ The Sunday Telegraph

‘Dit is een ambitieus, veeleisend en diep melancholisch boek, waarin het culturele verhaal van een complexe eeuw, verstoken van God en zekerheden, gecombineerd wordt met een serieus onderzoek naar de kwetsbaarheid van de menselijke geest en een ouderwets – in de beste zin van het woord – verhaal over liefde en oorlog.’ The Guardian

‘Van begin tot eind een genot… Waar mijn hart ooit klopte is een zeldzaam boek: een pageturner die ook een intellectuele en emotionele lading heeft.’ Sunday Express

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >