Gisteravond was Herman Brusselmans te gast bij Jinek naar aanleiding van zijn nieuwe, 76ste boek, Feest bij de familie van de Velde. Na zijn eerdere 75 komt de auteur met een nieuwe, typische Brusselmans-roman over een familiefeest van de niet al te best functionerende familie Van de Velde. Wanneer een groot bewonderde verrassingsgast arriveert, zet deze het feest op stelten.

Brusselmans vertelt in het gesprek met Eva Jinek over zijn boek en over het verdwijnen van humor door politiek correct gedrag. De auteur stelt dat het bedenken van bizarre namen voor zijn hoofdpersonen (Mest, Poetsriddel, Boeventak) hem plezier bezorgt en als humoristisch element werken.  ‘Dat is gewoon een trucje dat ik grappig vind, en waar ik me mee amuseer als schrijver, het verzinnen van van die rare namen.’ Toch kan Brusselmans zichzelf niet aan het lachen maken. ‘Nee want op het moment dat ik het schrijf ken ik de grap al. Een seconde daarvoor heb ik het bedacht maar als ik het opschrijf dan ga ik daar niet kapot meer aan.’

Vervolgens wordt er gesproken over een interview met Brusselmans in De Telegraaf, waarin hij zich beklaagd over verdraagzaamheid Nederland. ‘Vroeger kon je vrijwel alles zeggen. Nu worden we minder verdraagzaam.’ Volgens Brusselmans heeft dit ook invloed op wat hij durft te publiceren als auteur. ‘Er zijn bijvoorbeeld die discussies over zwarte pieten en #MeToo, die zijn ergens wel gegrond, maar ik vind dat het ook wel overdreven wordt en dat er niet meer gelachen kan worden. Dat vind ik jammer.’

Kijk hier de uitzending van Jinek terug.


Over Feest bij de familie Van de Velde:

De oude Van de Velde wordt 85 jaar. Z’n vrouw organiseert een feest, waarvoor familieleden en enige vrienden zijn uitgenodigd. Een andere invité is een verrassingsgast, een beroemde man van wie vader Van de Velde een groot bewonderaar is. Als deze gast arriveert in het midden van de niet al te best functionerende familie Van de Velde gaan de poppen pas echt aan het dansen.
Feest bij de familie Van de Velde is een typische Herman Brusselmans-roman, met een vermenging van tragiek en het komieke, gevuld met wijsheden en inzichten, en geschreven in een stijl die sinds 1982 uniek is in Vlaanderen en Nederland. Het is een prachtig boek geworden.

Herman Brusselmans
 (1957) publiceerde reeds vijfenzeventig romans. Hij wordt zowel verguisd als verafgood. Hij is een zeer belangrijk schrijver.

Over Hij schreef te weinig boeken:
‘In Hij schreef te weinig boeken doet Herman Brusselmans alles wat Herman Brusselmans tot Herman Brusselmans maakt: ontregelen, ontwrichten, debunken en méér.’ Jeroen Vullings, Vrij Nederland

Over De fouten:
‘Prachtig geobserveerd en geschreven.’ Arie Storm, Het Parool

‘Een levende legende.’ Özcan Akyol, de Volkskrant

‘Oergeestig en volslagen nonsensicaal.’ HP/De Tijd

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >