Herman Tjeenk Willink te gast bij Met Het Oog Op Morgen
Afgelopen week sprak Herman Tjeenk Willink bij radioprogramma Met het Oog op Morgen over zijn boek Kan de overheid de crisis aan? In zijn boek bespreekt hij hoe de gebreken van de overheid extra zichtbaar worden als gevolg van de coronacrisis. ‘De conclusie is: Het is het functioneren van de overheid zelf die de democratische rechtsorde aantast. […] Het is betonrot’, aldus Herman Tjeenk Willink. U kunt de aflevering hier luisteren.
Daarnaast was Herman Tjeenk Willink te gast bij tv-programma NOS Nieuwsuur. Hier vertelde hij over zijn sombere zienswijze over de overheid met betrekking tot zijn boek. ‘Een gevoel van mistroostigheid en in zekere zin plaatsvervangende schaamte, omdat het systeem mij te lief is om de geloofwaardigheid zo weg te laten lopen.’
U kunt het fragment hier terugzien.
Over Kan de overheid de crisis aan?
De wijze waarop de overheid functioneert, heeft de afgelopen decennia de democratische rechtsorde uitgehold. Dat was de boodschap in Groter denken, kleiner doen van Herman Tjeenk Willink. Het boek werd drie jaar geleden onthaald als een urgente visie op de problemen van de democratische rechtsorde. Het was een oproep om ongemakkelijke feiten onder ogen te zien en positie te kiezen; om het debat aan te gaan en zelf grenzen te trekken.
De gevolgen van de coronacrisis maken die oproep nog urgenter. Als door een vergrootglas worden de zwakke plekken in het functioneren van de overheid scherper zichtbaar. Tegelijkertijd moet die overheid aan nieuwe eisen voldoen. Het coronavirus moet worden bestreden. De economie moet overeind worden gehouden. De sociale gevolgen moeten worden opgevangen.
En toch stelt niemand de vraag of de overheid wel aan die eisen kan voldoen, en onder welke voorwaarden. Daarop probeert deze herziene en uitgebreide heruitgave van Groter denken, kleiner doen een antwoord te formuleren.
Wij moeten anders over de overheid gaan denken. De auteur geeft een richting aan. Politici moeten aan hun functie een andere inhoud geven. Hij beschrijft wat daarvoor nodig is. Kunnen een kabinetsformatie en een nieuw kabinet daaraan bijdragen?
Herman Tjeenk Willink (1942) verwierf in de loop der jaren, als voorzitter van de Eerste Kamer en als vicepresident van de Raad van State, de positie van boven de partijen staande adviseur van de regering. Hij was meermalen kabinetsinformateur, de laatste keer in 2021. Sinds 2012 is Tjeenk Willink minister van staat. Voor Groter denken, kleiner doen kreeg hij in 2019 de PrinsjesBoekenPrijs.