De sparholt-affaire, het nieuwste boek van Alan Hollinghurst, maakt een geweldige start en kreeg afgelopen weekeind maar liefst vijf sterren in het Parool. Arie Storm schrijft daarin over het oeuvre van Hollinghurst: ‘Hollinghurst schrijft literaire fictie vol actie, vol bedrijvigheid, zonder dat het resultaat een ordinaire thriller is. Zijn proza is spannend, op de juiste manier.’ Over zijn nieuwste boek De sparholt-affaire: ‘Hollinghurst is een geweldige waarnemer van de binnen- en de buitenwereld. Door de manier waarop hij die twee met elkaar combineert en in elkaar laat overlopen, ontstaat er een buitengewone suspense. Hollinghurst lezen is verslavend. Deze roman verdient een groot publiek-van alle gezindten.’

Ook in Elsevier verscheen afgelopen weekeind een lovende recensie. Irene Start kent het boek in haar recensie vier sterren toe. Verder schrijft ze: ‘Hollinghurst is een rasverteller, hij trekt zijn lezers moeiteloos het verhaal in. Een mooischrijver in de traditie van Evelyn Waugh, Oscar Wilde en E.M. Forster,’

Daarnaast zal Hollinghurst tijdens zijn auteursbezoek in Nederland onder meer worden geïnterviewd door het Parool en Trouw. Ook wordt een hele uitzending van VPRO Boeken aan zijn nieuwe boek gewijd.

Over zijn laatste boek Kind van een vreemde:

‘Meesterlijk.’ nrc handelsblad

Kind van een vreemde is een van de grappigste en mooiste boeken van dit jaar.’ het parool

‘Hollinghurst maakt zonder enige twijfel aanspraak op de titel van beste Engelse romanschrijver van dit moment. Kind van een vreemde is elegant geschreven, verleidelijk, uitzonderlijk plezierig om te lezen en doordesemd met een scherpzinnige en schijnbaar terloopse opmerkingsgave.’ the guardian
Over De schoonheidslijn:

Over De Sparholt-affaire:

In het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog vertelt Freddie Green het verhaal van zijn studentenleven in Oxford. Er is een nieuwe student aangekomen, David Sparsholt, voor wie Freddie en zijn vriend Evert Dax een meer dan gewone belangstelling hebben. Zijn fysieke aantrekkelijkheid is even sterk als zijn raadselachtige afstandelijkheid. De oorlog lijkt zich slechts aan te dienen wanneer de huisknecht bij de invallende avond de ramen komt verduisteren.
De schijnbaar onschuldige romantiek van een studententijd heeft echter zijn weerslag op de vrienden, en zelfs op de generaties na hen. In De Sparsholt-affaire beschrijft Alan Hollinghurst met zijn gedreven, elegische pen het verhaal van een groep vrienden en families dat een periode van zeventig jaar omspant. Geen hedendaagse schrijver is in staat zo elegant en tegelijk zo indringend‎ te schrijven over vriendschap en verlangen als Alan Hollinghurst.

Alan Hollinghurst (1954) is de schrijver van vijf beroemde romans, waarvan de voorlaatste, De schoonheidslijn, de Man Booker Prize 2004 won, en de laatste, Kind van een vreemde, op de longlist van diezelfde prijs terechtkwam.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >