Afgelopen zaterdag is schrijfster Ingrid Hoogervorst geïnterviewd voor lezentv over haar nieuwe boek Zeeschuim. Hoogervorst noemt Zeeschuim haar beste boek tot nu toe. ‘Het is een heel lang rijpingsproces geweest en ik ben heel erg tevreden over het resultaat.’ Hoogervorst vertelt dat Zeeschuim gaat over afhankelijkheid en ongelijkheid. Een ander thema dat in het boek naar voren komt is het echt kennen van een ander. Hoogervorst zegt hierover: ‘De grote tragiek van het leven is dat het leven zich niet laat kennen. Daarom hebben we gelukkig literatuur. Literatuur geeft ons een inkijkje in het individu en probeert dit soort raadsels onder woorden te brengen.’

Kijk hier het fragment terug.

Binnenkort verschijnt Hoogervorst als hoofdgast bij het radio 1-programma Nooit meer Slapen en wordt haar boek onder anderen door Marja Pruis besproken.

Over Zeeschuim:

Het jonge stel David en Noa brengt de zomermaanden door in het landhuis van een Amerikaanse vriend, in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Er heerst een hittegolf. Terwijl de mannen opgaan in het huis, waar van alles aan moet gebeuren, verzorgt Noa haar baby. Al snel vormen de hitte, het huis en het landschap een gevangenis waaruit Noa niet kan ontsnappen.
Op een eiland in de Egeïsche Zee probeert de Groningse studente Jet Feenstra zich los te maken uit de verstikkende symbiose met haar tweelingzusje door moeder te worden. Maar in een afgelegen baai verliest ze haar foetus en sterft ze, door het ontbreken van adequate medische hulp.
De brieven van haar wanhopige tweelingzus Roos aan Noa verbinden het lot van de ene moeder met dat van de andere; de oude wereld met de nieuwe; de geboorte met de dood.
Zeeschuim, de nieuwe roman van Ingrid Hoogervorst, is een sublieme, bijna mythische vertelling over verlangen naar liefde, geluk en ouderschap, en over de waarheid van menselijk falen en verlies.

Ingrid Hoogervorst is schrijver en literatuurcriticus. Ze verzorgt de boekenrubriek van AVROTROS Nieuwsshow op radio 1. Eerder publiceerde ze de romans Woede (2003, genomineerd voor de Literatuurprijs Gerard Walschap), Spiegels (2005), Polsslag (2009, genomineerd voor de Halewijn-literatuurprijs) en Privédomein (2014).

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >