Gisteren verscheen er een interview met Arjan Peters in HP/De Tijd over zijn boek Lat is hoog over, een bundel van zijn columns over het WK voetbal van afgelopen zomer in Rusland. De bundel werd in het blad eveneens uitgeroepen tot Boek van de Week.

‘Tijdens een voetbalwedstrijd doen zich allerlei voorvallen voor die met meer te maken hebben dan met voetbal alleen. Daar ben ik althans naar op zoek gegaan,’ vertelt Peters in het interview met Kevin van Vliet.
‘Ik vroeg me af wat ons zo aan dat spel gekluisterd houdt. Waarom zitten die voetbalstadions steeds weer zo vol? Ik denk dat ik een antwoord op die vraag heb gevonden. Bijna elk voetballend kind op een pleintje hoopt ooit in een stadion te zullen spelen waar iedereen hem kan zien. Als ze een halve eeuw ouder zijn, is die hoop gek genoeg niet gestorven. In zo’n stadion, zeker als het avond is en de lampen aangaan, bestaat de buitenwereld even niet meer. Dat verlies van tijd en plaats kun je herkrijgen als je, als vijftiger, naar een heel goede wedstrijd zit te kijken.’

Het volledige interview is hier terug te lezen.


Over De lat is hoog over:

Over talentrijke spelers wordt gezegd dat ze een wedstrijd kunnen lezen. Over Volkskrant-literatuurcriticus en voetbalkijker Arjan Peters (1963) kan hetzelfde worden gezegd, zij het dat hem van alles opvalt aan veld, reservebank en tribune dat normaliter de sportkolommen niet bereikt. Gedurende een maand keek Peters het gehele wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Wat hij zag vermengde zich met persoonlijke herinneringen en boeken, veel boeken, waardoor zijn verslagen evenzovele aanbevelingen zijn om klassieke voetbalverhalen te herlezen. Coryfee Kick Smit, die hem als spelertje van het Heemskerkse ado’20 scoutte, wist het al vroeg. Een halve eeuw later zien wij het ook. Arjan Peters is een talent met een geheel eigen stijl.

‘Een schitterende serie!’
Piet Calis

‘Ge-wel-dig.’
Tom Egbers

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >