Naar aanleiding van haar jongste roman Hoor nu mijn stem verscheen er een interview met schrijfster Franca Treur in Lees Magazine. In het interview bespreekt Franca Treur de plek van geloof in haar romans. ‘Dorsvloer vol confetti ging vooral over de refo-cultuur, over hoe het leven is in zo’n gemeenschap. Met Hoor nu mijn stem ga ik meer de diepte in, naar de psychologische mechanismen ervan,’ vertelt Treur. ‘Aan de hand van het personage Ina, die zich later Gina noemt, analyseer ik hoe het geloof impact heeft op gevoelens van schuld en schaamte, liefde en overgave.’ Deze gevoelens spelen niet alleen een belangrijke rol in Hoor nu mijn stem, maar ook in Treurs eigen leven en het geloof en worden openhartig besproken in het interview. Op de vraag ‘Is dit boek ook een boodschap voor gelovigen of juist voor de niet-gelovigen?’ antwoordde de schrijfster: ‘Ik heb geen boodschap in mijn roman met betrekking tot het geloof. Ik ben blij wanneer zowel gelovigen als niet-gelovigen af en toe denken: “Ja, dit herken ik. Ze had mij in gedachten toen ze dit opschreef.”’ Klik hier om het hele interview te lezen.

Eerder ontving Hoor nu mijn stem al vele lovende recensies en was de auteur te gast bij Pauw, Kunststof, Jacobine op zondag en LezenTV.

Ook is Hoor nu mijn stem genomineerd voor de NRC Boekenwedstrijd. Klik hier om je stem uit te brengen. Stemmers maken kans op een boekenpakket met daarin alle 25 genomineerde boeken. Stemmen kan tot en met vandaag. Morgen wordt de winnaar bekendgemaakt.

De pers over Hoor nu mijn stem:

‘Het is juist het ingetogen reformeerde romandecor waarin Treurs vertelstem (stilistische) hoogten bereikt.’ het Parool ****

 ‘Het kenmerkende Treur-gevoel, de ongewone combinatie van bevrijding en verlies, komt nog beter dan voorheen naar voren.’ de Volkskrant ****

‘De dynamiek zorgt ervoor dat deze roman constant blijft boeien.’ NRC Handelsblad ****

‘Deze nieuwe roman van Treur maakt tastbaar hoe het is om op groeien in bevindelijk-gereformeerde kring, met ervaringen van vervreemding én van pogingen zich een plek te verwerven in dit geloofsklimaat.’ Friesch Dagblad

‘De emotionele apotheose is geen geconstrueerd drama, maar voelt als een echte, natuurlijke uitkomst’ Dagblad van het Noorden ****

‘Uiteindelijk gaat het in Hoor nu mijn stem niet alleen om de overgave van gelovigen aan God, maar om de overgave van iedereen. Aan het leven.’ de Groene Amsterdammer

Over Hoor nu mijn stem:

Ina verloor op driejarige leeftijd haar ouders en groeit op bij haar opa en zijn twee ongetrouwde zussen Ma en Sjaan. Deze ‘familie’ bewandelt de oude paden van het gereformeerde geloof, en de jonge, ambitieuze Ina probeert te klimmen op de trappen van Gods genade, zoals haar lichtende voorbeeld tante Ma. Naarmate ze volwassen wordt, lonkt ook de maatschappelijke ladder, die gemakkelijker te beklimmen lijkt. Zal ze haar milieu ontstijgen of belooft ze trouw aan God?

Wat doet het met je wanneer je merkt dat men op jouw plek liever iemand anders ziet? Gina, zelfverklaard beste radio-interviewer van Nederland, verliest in korte tijd haar baan, haar geliefde en haar waardigheid. Haar leven lang heeft ze geïnformeerd naar de ideeën en de binnenwereld van anderen. Maar hoe staat het met haar eigen innerlijk?

In deze nieuwe, psychologische roman geeft Franca Treur een stem aan vrouwen uit dat deel van onze samenleving waar een vrouw niet vaak wordt gehoord.

Franca Treur (1979) is schrijver van romans, verhalen, essays en columns. Ze debuteerde met het bekroonde en verfilmde Dorsvloer vol confetti, dat speelt in een bevindelijk gereformeerd milieu (meer dan 150.000 verkochte exemplaren). Later volgden De woongroep, het Zeeuwse Boekenweekgeschenk Ik zou maar nergens op rekenen en een bundeling van de piepkleine psychologische verhalen X&Y, die ze schreef voor NRC Handelsblad.

Ook interessant



Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >
**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

Onlangs verscheen de nieuwe historische roman Hoop en bestemming van de Zweedse auteur Niklas Natt och Dag, over de beruchtste moord in de Zweedse geschiedenis, gepleegd door een voorvader van…

Lees verder >