Frank Koerselman werd geïnterviewd in NRC Handelsblad over zijn recent verschenen boek Ontvadering. In het interview bespreekt hij het pamflet waarin hij de gevolgen voor gezin en samenleving van het einde van de mannelijke autoriteit analyseert aan de hand van het werk van psychoanalyticus Alexander Mitscherlich:

“Die strikte taakverdeling die er tot de industriële revolutie was, daar zat een biologische kant aan, maar ook een sociale. De kinderen kwamen zonder dat je het wilde, er moest voor gezorgd worden, en het leven was hard. Er moest hout worden gehakt, oorlog gevoerd, en dan was de vrouw meer geschikt voor het een en de man voor het ander.”

Koerselman benadrukt dat strenge vaders nodig zijn, en ook een duidelijk vaderfiguur om een land leiding te geven. Hij bespreekt Mark Rutte, Angela Merkel en Donald Trump: “Het absolute voorbeeld van een narcistische, onrijpe vader die in reactie op de horizontale, inclusieve, identitaire linkse beweging aan de macht is gekomen. En dat is geen incident. Waar ter wereld zien we nog rijpe en wijze vaders als leiders? Hoe ik ook rondkijk, ik zie ze niet.”

Het hele interview leest u hier.


Over Ontvadering:

Stoommachine en verbrandingsmotor hebben mannenkracht overbodig gemaakt. De vrouw is sinds de pil van onvermijdelijk moederschap verlost. Vaders zijn dus niet meer nodig om hun gezin te onderhouden en te beschermen. Het patriarchaat verdwijnt. Maar wat is de prijs van die bevrijding?
In navolging van de Duitse denker Alexander Mitscherlich (1908-1982) analyseert Frank Koerselman de gevolgen van de ontvadering. Veroordeelt die het individuele mensenkind niet tot permanente ‘selfie’-bevestiging?
Moderne vaders zullen moeten kiezen: gaan ze mee op de politiek correcte golf van vaderschaamte of durven ze te tonen dat flinkheid, beheersing en zelfrelativering nog steeds onmisbare deugden zijn?

Frank Koerselman is emeritus hoogleraar psychiatrie en psychotherapie en auteur van onder meer Wie wij zijn. Tussen verstand en verlangen.

Over Wie wij zijn:
‘Koerselman vermijdt jargon, schuwt persoonlijke ervaringen niet en, belangrijk, plaatst gebeurtenissen in historisch perspectief.’ Medisch Contact

Ook interessant



Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

In wat voor land leef ik eigenlijk van Karin Amatmoekrim staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2024. Deze prijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige boek van…

Lees verder >
Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Deze week verschijnt De mentale schijf van vijf van psychiater Esther van Fenema. Een boek over mentale gezondheid, vol praktische inzichten om je mentale gesteldheid te verbeteren. Afgelopen zondag was…

Lees verder >
Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Afgelopen dinsdag verscheen BLACK-OUT, de nieuwe roman van P.F. Thomése. Carl De Strycker las het werk namens De Standaard. ‘Thomése schrijft bijzonder invoelend, genuanceerd en met een uitzonderlijk doorzicht in…

Lees verder >
Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Afgelopen maandag 26 augustus is de longlist van De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Dit jaar zijn er twaalf nominaties in plaats van de gebruikelijke tien. Vier schrijvers van Uitgeverij Prometheus…

Lees verder >
Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

In een stuk over Frankrijk in Nederlands Dagblad vertellen Rudi Wester, Simon Kuper en Liesbet van Zonen over Parijs en het Franse platteland anno nu. Rudi Wester kocht in 1999…

Lees verder >
Lale Gül te gast bij Kloostergasten

Lale Gül te gast bij Kloostergasten

In aflevering drie van Kloostergasten (KRO-NCRV) zien wij hoe Lale Gül, auteur van Ik ga leven en Ik ben vrij, op bezoek gaat bij het Diana d’Andolo-klooster in Nijmegen. Hier…

Lees verder >
Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Jaap Smit werd in 2014 commissaris van de Koning, dit jaar gaat hij met pensioen. In zijn boek Zonder kompas geen koers dat op 30 augustus verschijnt beschrijft hij zijn…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

•••• in NRC voor ‘RuZland’ van Eva Cukier

Eva Cukier is Rusland-correspondent voor NRC en schreef nadat ze vanwege de oorlog werd teruggehaald door haar werkgever het onlangs verschenen boek RuZland. In het boek staat de periode die…

Lees verder >