Gisteren stond in Trouw een uitgebreid interview met Gert Jan Geling. Onlangs verscheen zijn boek Ik hou van Holland, een pleidooi voor patriottisme. Hij vertelt aan interviewer Lodewijk Dros dat ‘er juist veel waardevols zit in het nationalisme. Als je het maar weghaalt uit het bedenkelijke kamp.’ Zo noemt Geling zijn liberale nationalisme ‘niet etnisch. Het betrekt juist alle groepen bij het vaderland. Het doet er niet toe waar je geboren bent of welk paspoort je hebt. Wat ik wil is dat je jezelf als Nederlander ziet, dat je je met Nederland identificeert, er een band mee hebt.’

Zijn grootste inspiratiebron voor het boek is Martha Nussbaum, ook een patriottismebekeerling. ‘Ze vond eerst dat het rechtvaardigheid in de weg stond, later zag ze in dat het mensen van egoïsme afhelpt, en solidariteit bevordert’, aldus Geling.

U leest het volledige interview hier terug.


Over Ik hou van Holland:

Nederland staat niet bekend als een patriottistisch land. Sinds de jaren zestig is vaderlandsliefde een beladen begrip. En de afgelopen decennia is de kloof tussen kosmopolieten en nationalisten steeds groter geworden. Discussies over de Nederlandse identiteit zorgen dan ook voor verhitte gemoederen. Het gezamenlijke verhaal lijkt zoek te zijn.

Daarom zouden we kunnen stellen dat er juist nu een maatschappelijke behoefte is aan verbinding, identiteit en een sense of belonging.

In Ik hou van Holland betoogt Gert Jan Geling dat vaderlandsliefde helemaal geen slechte zaak hoeft te zijn en dat er zoiets bestaat als een liberaal, inclusief patriottisme dat eenieder in staat stelt om tot de natie te behoren, los van afkomst, etniciteit of religie. Juist patriottisme kan, zolang het inclusief is, leiden tot solidariteit, maatschappelijke verbinding en een duidelijk wij-gevoel en kan daarmee van groot belang zijn voor de toekomst van de democratie, de rechtsstaat en de verzorgingsstaat. Ik hou van Holland is een vlammend betoog voor een nieuw Nederlands patriottisme.


Gert Jan Geling (1987) is docent integrale veiligheidskunde aan de Haagse Hogeschool en promovendus aan de Universiteit Leiden. Samen met Gerben Bakker schreef hij Over politieke correctheid, dat zowel genomineerd werd voor de Socratesbeker als de PrinsjesBoekenPrijs.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >