Gisteren verscheen er naar aanleiding van het nieuwe boek van gezondheidsspecialist Arjet Borger, Seks voor iedereen, een uitgebreid interview met de auteur in Nederlands Dagblad. In haar nieuwe boek behandelt ze de manier waarop Nederland over seks praat, hoe er seksuele voorlichting wordt gegeven, en hoe dat anders zou kunnen.

In het interview vertelt Borger dat kinderen volgens haar het recht hebben te horen dat seks risico’s met zich meebrengt en dat het tijd is voor eerlijke voorlichting over seks. De seksuele voorlichting in Nederland vindt Borger te eenzijdig. ‘Seksuele vrijheid staat centraal, maar dat verwarren we met seksuele gezondheid. We vertellen daardoor niet het hele verhaal.’

Daarnaast merkt ze dat er liever niet gesproken wordt over de risico’s en mogelijke negatieve gevolgen van seks. ‘Daarin zie je de angst voor betutteling steeds terugkeren. Vanuit mijn vak kijk ik echter naar wat nodig is om mensen tot gezond gedrag aan te zetten. Dat betekent dat voorlichting volledig en betrouwbaar moet zijn.’ Borger legt uit dat Seks voor iedereen als het ware leest als haar ontworsteling aan die onvolledige voorlichting.

Het doel van het boek is dan ook om het debat aan te gaan over de manier waarop seksuele voorlichting wordt gegeven. ‘Seksuele voorlichting raakt iedereen’, vertelt Borger, ‘ook als je je er niet bewust van bent. Met Seks voor iedereen wil ik iedereen woorden en argumenten geven zodat we met elkaar de voorlichting kunnen verbeteren. [..] Dit is het verhaal dat verteld moest worden. Het is aan iedere Nederlander hierover na te denken.’

Lees het volledige interview in Nederlands Dagblad hier terug.

Eerder verscheen er een interview met de auteur in het Parool. De uitzending van Met het Oog op Morgen waar Borger te gast was, is hier terug te luisteren.


Over Seks voor iedereen:

Nederland en seks. Het lijkt zo’n gelukkige combinatie. We hebben de seksuele revolutie al ver achter ons liggen en er zijn genoeg redenen om te denken dat we de goede kant op gaan. Maar is dat ook echt zo?

Hoe praten we eigenlijk met kinderen, tieners en jongeren over seks? Waar is onze voorlichting op gebaseerd? Wat is de rol van de overheid? En waarom praten we niet over de relationele kanten van seks? Zijn we soms ergens bang voor?

Het lijkt erop dat we ons verlangen naar seksuele vrijheid verwarren met het bevorderen van seksuele gezondheid. Maar wat als we daarmee onszelf en onze kinderen tekortdoen?

Met Seks voor iedereen geeft Arjet Borger het startschot voor een maatschappelijk debat over de manier waarop Nederland over seks praat en hoe dat anders zou kunnen.

Arjet Borger (1982) is gezondheidswetenschapper en oprichter van de Care for Sexuality Foundation. Ze werkt als schrijver, spreker en adviseur en schreef vijf boeken over seksualiteit, waaronder Saar en Jop praten over seksualiteit (2012) en In gesprek over seks (2013).

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >