Deze week bracht de Britse auteur John Lanchester een bezoek aan Amsterdam naar aanleiding van zijn recent verschenen en bejubelde roman ‘De muur’. In gesprek met Toef Jaeger van de NRC vertelt Lanchester over de klimaatdystopie die hij schreef over de wereld na de Brexit.

De situatie: alle stranden zijn verdwenen omdat er hoge muren zijn gebouwd om zowel het gestegen zeewater als de buitenlanders buiten de deur te houden. De bevolking is gechipt, er is een enorme generatiekloof ontstaan omdat ouderen de wereld kapot hebben gemaakt. De jongeren hebben een twee jaar durende ‘muurplicht’, waarbij ze moeten wachtlopen om buitenstaanders te doden die een poging doen de muur over te klimmen. Een roman over klimaatverandering en immigratie .

De roman is niet opgezet als allegorie of parabel, maar voortgekomen uit een droom. ‘Ik droomde over een jongen, die alleen op een muur in het donker stond. Ik vroeg me af hoe de wereld van zo’n jongen eruitziet en bedacht welke catastrofe klimaatverandering teweeg zou kunnen brengen.’

Lanchester maakt zich zichtbaar zorgen over onze wereld, het is eind februari en buiten is het warm. ‘Het is niet grappig. Ik ben bijna jarig en het hoort koud te zijn, maar het is warm terwijl de bomen nog kaal zijn. Als je een T-shirt draagt, horen bomen niet kaal te zijn.’ Of hij de lezers wil laten nadenken over de toekomst? ‘Ja. Je kan met romans de perceptie een klein beetje veranderen, maar niemand tot daden aanzetten. Het gaat om perceptieverandering op de lange termijn.’

Lees hier het volledige interview.

Over het boek:

Het schrikbeeld van Engeland: het land wordt langs de kustlijn omringd door een enorme muur. Waar eens golven op stranden sloegen bevindt zich nu een massieve, duizenden kilometers lange betonnen grens. Dag en nacht patrouilleren er mensen op de muur, jonge mannen en vrouwen met geweren en het bevel alle vreemdelingen buiten te houden.

Voor de achttienjarige Joseph Kavanagh is het de dagelijkse realiteit. Twee jaar van zijn leven moet hij, net als ieder ander, zijn plicht als verdediger vervullen. Iedere vluchteling die probeert binnen te dringen moet hij met geweld buitenhouden. Wie faalt wacht de dood, of wordt zelf naar zee verbannen.

De muur is een angstaanjagende en zeer realistische roman over migratie en klimaatverandering, overleven in barre tijden, de kloof tussen jong en oud, maar ook over het menselijke vermogen tot empathie en liefde in tijden van fundamentele onzekerheid.

De muur beschrijft een wereld die onmiskenbaar de onze is, zij het onherstelbaar beschadigd.

John Lanchester (1962) is een Britse journalist en romanschrijver. Met zijn debuut The Debt to Pleasure won hij de Whitbread Book Award. Zijn laatste roman, Kapitaal, werd verfilmd als BBC-serie. Lanchester schrijft onder meer voor Granta, The Observer en The Guardian.

 

 

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >