Interview met Jonathan Kaufman in Knack
Onlangs verscheen in Knack een uitgebreid interview met Jonathan Kaufman, auteur van het recent verschenen boek Koningen van Shanghai. Hij vertelt aan interviewster Catherine Vuylsteke hoe twee Joodse families Shanghai omtoverde tot een metropool en zo de deur naar China openzette naar de rest van de wereld: ‘De Sassoons en de Kadoories hielpen de wereld zich open te stellen voor China en stelden China open voor de wereld’. Ook vertelt Kaufman dat ‘de Sassoons en de Kadoories elke Joodse vluchteling die voet in hun stad zette beschermden, onder wie duizenden kinderen’. Verder bespreekt Kaufman de wringende verhouding tussen de families en het China van toen met hun noodlottige einde tot gevolg.
Lees het interview hier terug.
Zondagochtend werd Koningen van Shanghai tevens besproken in het radioprogramma OVT van NPO Radio 1, dit beluistert u hier.
Over Koningen van Shanghai:
Koningen van Shanghai is het even bizarre als overrompelende verhaal over twee joodse families die in de negentiende eeuw uit Bagdad vluchtten en na enige omzwervingen in Shanghai terechtkwamen. Daar werden ze steenrijk met de smokkel van opium, de bouw van onroerend goed en de economische ontwikkeling van de regio. Door toedoen van hun nazaten, Victor Sassoon en Lawrence en Horace Kadoorie, groeide Shanghai binnen enkele jaren uit tot ‘het Parijs van de Oriënt’.
Door de speciale status van Shanghai als Internationale Vestiging zagen deze drie mannen in de jaren dertig van de twintigste eeuw kans 18.000 Europese joden in Shanghai onder te brengen en uit de klauwen van de nazi’s te redden. Ook tijdens de Japanse bezetting bleven deze vluchtelingen ongemoeid. Pas met de overname van Shanghai door de communisten was de rol van de tycoons in Shanghai uitgespeeld. Koningen van Shanghai is een fascinerende geschiedenis over ongehoorde rijkdom en weelde, ontreddering en grote persoonlijke moed.
Jonathan Kaufman (1956) schreef dertig jaar lang over China voor The Boston Globe, waarvoor hij verslag deed van het bloedbad van 1989 op het Tiananmenplein, The Wall Street Journal en Bloomberg News.