Naar aanleiding van de onrust tussen Turkije en de Europese Unie werd politiek analist, publicist, en oud-Europarlementariër Joost Lagendijk geïnterviewd door Vrij Nederland. In het interview van 13 maart werd de schrijver gevraagd om zijn kijk op het aankomende Turkse referendum, de Turkije-rel en de vermoeilijkte relatie met Nederland. De vraag wat deze situatie mogelijk tot stand zal brengen, en al heeft voorgebracht, bij de politiek van beide landen was leidend. Gezien de vele artikelen die Lagendijk heeft geschreven over zowel de Turkse cultuur als het Turkse staatshoofd Erdoğan, kon de schrijver een genuanceerd en vooral een geïnformeerde blik schijnen op deze lastige kwestie. Een gedetailleerder beeld over de motivaties van Erdoğan is te lezen in zijn boek Erdoğan in een notendop.

Over Erdoğan in een notendop:
Sinds de mislukte coup van 15 juli 2016 is er over geen staatshoofd zoveel geschreven en gesproken als over de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Vóór de coup al werd hij door de ene helft van de Turkse bevolking op handen gedragen en door de andere gehaat; daarna is de polarisatie alleen nog maar toegenomen. Buiten Turkije is het wantrouwen tegen zijn confronterende politiek ook enorm, zeker na de zuiveringen in onder meer het ambtenarenapparaat, het onderwijs en de media. Tienduizenden mensen werden ontslagen, op non-actief gesteld of zelfs gearresteerd.

Wie is Recep Tayyip Erdoğan en wat beweegt hem? In Turkije prijzen zijn aanhangers de hervormingen onder Erdoğans leiding die hebben gezorgd voor economische groei, betere openbare voorzieningen en een toegenomen Turks zelfvertrouwen. Conservatieve moslims herkennen in Erdoğan de man die hun waarden en opvattingen deelt en verdedigt. Daartegenover staan felle tegenstanders die in Erdoğan een autoritaire leider zien die geen kritiek duldt en het niet zo nauw neemt met de persvrijheid of de rechten van de Koerden. Zij vrezen dat er in het nieuwe Turkije van Erdoğan geen plaats meer is voor andersdenkenden.

Joost Lagendijk beschrijft hoe Erdoğan kon uitgroeien tot alleenheerser, wat zijn opvattingen zijn, waar de steun voor hem vandaan komt en waarom tegelijkertijd de weerstand tegen hem zo groot is.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >