NRC Handelsblad plaatste afgelopen vrijdag een interview met prof. dr. Michel Ferrari, die samen met dr. Joost Haan het zojuist verschenen Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn schreef. Het boek is een herziene ‘bijbel’ over hoofdpijn, een ‘volksziekte’ waarover nog altijd veel onbekend is. Ferrari en Haan documenteren in het boek alles wat intussen wél bekend is over hoofdpijn. Voor zijn migraineonderzoek ontving Ferrari in 2009 de Spinozapremie, een van de hoogste wetenschappelijke onderscheidingen.

Hoofdpijn is voor zowel individu als economie een belastende kwaal, zegt Ferrari in het NRC. ‘Interessant, zo’n aanvalsgewijze aandoening. Het verloop is steeds: normaal, totale ontsporing, weer normal. Hoe kan dat?’ Ferrari zet in het interview feiten en fictie op een rijtje. De oorzaak van hoofdpijn is volgens hem nog altijd niet duidelijk, hoewel hij stelt dat koffie, energiedrankjes en alcohol – en zelfs hoofdpijnstillers – eraan kunnen bijdragen. ‘Stop eens een maand of drie met al die middelen. Kijk wat er gebeurt.’

Door dokters wordt hoofdpijn vaak onderschat. ‘Er zijn patiënten die met dit boek onder de arm naar de huisarts gaan,’ zegt Ferrari. ‘Ze zeggen: “dit heb ik”.’ Het is volgens hem dan ook ‘geen aanstelleritis of welvaartsziekte’, maar een hersenaandoening. Stress en spanning zijn volgens hem geen factoren. In 1996 toonde Ferrari aan dat bepaalde vormen van migraine genetisch zijn. Momenteel werkt hij met collega-onderzoekers aan een medicijn. Ook hierbij komt de geheimzinnige aard van hoofdpijn naar boven drijven. ‘Bij een derde van de patiënten werkt het fantastisch. Bij de rest doet het weinig tot niks.’

Benieuwd naar Michel Ferrari’s inzichten over hoofdpijn? Klik hier om het volledige interview in NRC te lezen.

‘Dit boek zou bij iedere hoofdpijnpatiënt in Nederland en Vlaanderen in de boekenkast moeten staan.’ Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten

‘Een zeer toegankelijke, populairwetenschappelijke “hoofdpijnbijbel”.’ Medisch Contact

‘Een zeer overzichtelijk handboek, waarin op heldere wijze alle vormen van hoofdpijn en de behandeling daarvan uiteen worden gezet.’ Psychologie Magazine


Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn gehad en minstens een derde van de bevolking boven de twaalf jaar heeft er zelfs regelmatig last van. Het is dus een echte ‘volksklacht’. Hoofdpijn is geen ziekte op zich, maar een klacht die bij een groot aantal bekende – maar ook nog onbekende – aandoeningen kan optreden. En juist omdat er zo veel hoofdpijnsoorten zijn, zien veel patiënten (en helaas ook dokters) vaak door de bomen het bos niet meer. Wat voor soort hoofdpijn is dit? Wat is de beste behandeling? Om orde te scheppen in deze ‘chaos’ beschrijft Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn op systematische wijze het hele spectrum van hoofdpijn. Van hoofdpijn bij ernstige ziektes, zoals een tumor of een bloeding, tot goedaardige hoofdpijnsoorten zoals migraine en clusterhoofdpijn, die overigens de kwaliteit van leven van de patiënten ernstig kunnen beperken.
Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn is een volledig herziene en uitgebreide opvolger van een hoofdpijnboek uit 2007 van dezelfde auteurs, waarvan 20.000 exemplaren zijn verkocht. Het besteedt uitgebreid aandacht aan de talrijke nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de diagnose en behandeling van hoofdpijn.

Prof. dr. M.D. Ferrari is hoogleraar neurologie in het LUMC te Leiden en gespecialiseerd in hoofdpijn. Hij ontving in 2009 de NWO-Spinozapremie en onder zijn leiding wordt hoofdpijnonderzoek gedaan, van basaal onderzoek (genetica, muismodellen) tot geneesmiddelenonderzoek bij patiënten.
Dr. J. Haan is neuroloog in het Alrijne Ziekenhuis te Leiderdorp/Leiden/Alphen aan den Rijn en is ook gespecialiseerd in hoofdpijn. Hij werkt parttime in het LUMC als hoofdpijnonderzoeker, vooral op het gebied van genetica en clusterhoofdpijn.

Ook interessant



★★★★ en ★★★★★ voor Yuerans ‘De spijker’

★★★★ en ★★★★★ voor Yuerans ‘De spijker’

Afgelopen zaterdag ontving Zhang Yuerans De spijker vier sterren in de Volkskrant. Yueran wordt geprezen om haar treffende beeldspraak en het geleidelijk omcirkelen van het thema, een stijl kenmerkend voor…

Lees verder >
★★★★ voor Willem Melchings ‘De zelfdenker’ in NRC

★★★★ voor Willem Melchings ‘De zelfdenker’ in NRC

Afgelopen vrijdag verscheen een recensie met vier ballen voor Willem Melchings De zelfdenker in NRC. In de recensie wordt inhoudelijk ingegaan op het gedachtegoed van Karel van het Reve en Melchings…

Lees verder >
Herman Tjeenk Willink te gast bij Buitenhof

Herman Tjeenk Willink te gast bij Buitenhof

Herman Tjeenk Willink was afgelopen zondag te gast bij Buitenhof om zijn nieuwe boek Het Tij tegen te bespreken. In de uitzending uit en onderbouwt de oud-politicus zijn zorgen over…

Lees verder >
Frits van Oostrom presenteert ‘De Reynaert’ bij afscheid van Universiteit Utrecht

Frits van Oostrom presenteert ‘De Reynaert’ bij afscheid van Universiteit Utrecht

Afgelopen vrijdag verscheen De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk van Frits van Oostrom en nam hij tevens afscheid als universiteitshoogleraar van de Universiteit Utrecht. In totaal was Van Oostrom…

Lees verder >
Ruud Koopmans te gast op NPO Radio 1

Ruud Koopmans te gast op NPO Radio 1

Afgelopen zondag was Ruud Koopmans te gast bij WNL In de kantine op NPO Radio 1, naar aanleiding van zijn nieuwste boek De asielloterij. In de uitzending pleit hij voor…

Lees verder >
★★★★ in Trouw voor Rob Vreekens ‘Een heidens karwei’

★★★★ in Trouw voor Rob Vreekens ‘Een heidens karwei’

Vorige week woensdag ontving Een heidens karwei van Rob Vreeken een lovende recensie met maar liefst vier sterren in Trouw. Een week eerder besprak Vreeken het boek in zijn bijbehorende…

Lees verder >
Alara Adilow met ‘Mythen en stoplichten’ genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023

Alara Adilow met ‘Mythen en stoplichten’ genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023

De bundel Mythen en stoplichten van Alara Adilow is genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023. Deze prijs wordt uitgereikt aan de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar. Gisteravond werden de dichters…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Herman de Coninckprijs voor ‘Mythen en stoplichten’ van Alara Adilow

Gisteren, op Wereld Poëziedag, werd bekendgemaakt dat Mythen en stoplichten van Alara Adilow is bekroond met De Herman de Coninckprijs 2023. Wij feliciteren haar van harte met het winnen van…

Lees verder >