Afgelopen vrijdag verscheen in Trouw een interview met Miquel Bulnes naar aanleiding van zijn nieuwe roman Openbaringen. Het boek  is na twee grote historische romans en drie ironische ziekenhuisromans zijn eerste thriller. Het schrijven van een thriller was een nieuwe en aangename uitdaging, zo stelt Bulnes:

‘Het plot is redelijk complex. Ik wilde dat het op twee manieren kon eindigen, dat je het realistisch maar ook surrealistisch kunt lezen. Dat het open blijft of Xavi echt gestoord is, of door de propofol de hallucinaties en wanen opvangt van de mensen om hem heen (…) Het is prettig om een contemporaine roman te schrijven, waarin je ook iets van jezelf kwijt kunt, je eigen gedachtes. Bij een historische roman kan dat niet, die duizend jaar terug in de tijd is een constante beperking.’

Openbaringen verschijnt tegelijkertijd als graphic novel. Dit idee ontstond door een min of meer toevallige ontmoeting met illustrator Job van der Molen. Ze ontmoette elkaar op een festival en het klikte gelijk:

‘Ik dacht: die jongen is gek genoeg om dit project met mij te doen. Toen hij de eerste schetsen maakte voor de graphic novel, bleken de personages dierenkoppen te hebben. Ergens zag ik dat wel aankomen.’

U kunt het hele interview hier teruglezen.


Over Openbaringen:

Als het opengesneden, verbloede lichaam van een neonazi wordt aangetroffen in zijn armoedige appartement, is het aan inspecteurs Elvira Muller en Andrej Ruzedksi om de daders op te sporen. Massabetogingen in het centrum, waar het geweld tussen demonstranten en ordediensten steeds verder escaleert, maken echter dat de moord slechts een lage prioriteit heeft en dat het oplossen ervan nauwelijks vordert.

Intussen blijkt de binnenlandse veiligheidsdienst wel bijzonder geïnteresseerd in de zaak.

Elders in de stad houdt dokter Xavier Miralles het leven dragelijk door zich op gezette tijden te injecteren met hallucinogene anesthetica, een verslaving die hem zijn grip op de werkelijkheid doet verliezen en hem zelfs tot verdachte in het moordonderzoek maakt.

Miquel Bulnes (1976) debuteerde in 2003 met de ironische roman Zorg. Zijn laatste werken waren de succesvolle historische romans Het bloed in onze aderen, genomineerd voor de Libris literatuur Prijs, en Reconquista.

Tegelijk met de roman Openbaringen schreef hij het scenario voor de graphic novel Openbaringen (met illustraties van Job van der Molen). Daarmee is hij de eerste auteur ooit die een verhaal in beide vertelvormen tegelijk publiceert.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >