In Het Parool verscheen vandaag een interview met Niklas Natt och Dag over zijn debuutroman 1793. Tijdens zijn bezoek aan Amsterdam afgelopen week sprak Marjolijn de Cocq met de Zweedse auteur. 1793 is een razend spannende historische roman en schetst een gedetailleerd portret van het achttiende-eeuwse Zweden dat dwars staat op alle romantiek. Poederpruiken liggen vertrapt in de goot, sloebers en zwendelaars zetten alles op alles om te overleven en de sadistische Zweedse Elite heeft het geld om al haar lusten te bevrediging. Te midden van dit ruwe Zweden, wordt een lijk met enkel een romp en hoofd, zonder ogen. Voormalig jurist Cecil Winge staat voor de ogenschijnlijk onmogelijke taak om de identiteit van de romp én van de dader te achterhalen. 1793 zal in meer dan dertig landen verschijnen.

In het het gesprek met De Cocq vertelt Natt och Dag over het ontstaan van zijn ‘droomdebuut’. Volgens Natt och Dag, naar eigen zeggen opgegroeid als een teruggetrokken en eenzaam kind van gescheiden ouders, waren boeken alles voor hem. Boeken waren magisch en openden nieuwe werelden. ‘Boeken waren mijn beste vrienden, met boeken voelde ik me nooit alleen.’ Toen Natt och Dag en zijn vrouw over kinderen gingen denken zag hij dit als een laatste kans zijn droom te verwezenlijken en besloot hij eindelijk te gaan schrijven voordat de kinderen geboren zouden worden. Dat laatste lukt niet, zij kregen twee zoons voor het manuscript af was. Maar eindeloze afwijzingen en acht keer herschrijven ‘leidde tot uiteindelijk een droomdebuut met publicatie in meer dan dertig landen,’ schrijft De Cocq.

Twee weken geleden werd bekendgemaakt dat Natt och Dag nog twee boeken gaat schrijven. 1739 is het begin een trilogie. ‘Ik ben een schrijver,’ vertelt de auteur. ‘Ik dacht altijd dat lezen de beste vorm van escapisme was, maar schrijven blijkt nog veel beter.’

Klik hier om het volledige interview te lezen.

Eerder verscheen er al een lovende recensie van 1793 in Trouw.

 


Over 1793:

Een magistrale, schitterend geschreven en ongelofelijk spannende Zweedse roman. 1793 verschijnt in meer dan 30 landen.

1793. Stockholm is in de greep van paranoia en samenzweringen. En dan wordt er een gruwelijk verminkt lichaam opgevist. Een romp en een hoofd, zonder ogen. Onderzoek wijst uit dat er maandenlange martelingen aan vooraf hebben moeten gaan. Voormalig jurist Cecil Winge staat voor de ogenschijnlijk onmogelijke taak om de identiteit van de romp én van de moordenaar te achterhalen. Het zal zijn laatste zaak worden, want door tuberculose nadert het einde van zijn dagen.
Zijn pad voert hem tot diep in de sadistische clandestiene organisaties van de Zweedse elite. Maar ook tot in de genadeloze standenmaatschappij, waar sloebers en zwendelaars alles op alles moeten zetten om te overleven.
Natt och Dag schildert in 1793 een overweldigend portret van het achttiende-eeuwse Zweden, waar poederpruiken vertrapt in de goot liggen. Wars van alle romantiek toont hij het echte, soms ongekend ruwe leven in de statige straten en de smoezelige steegjes van Stockholm, met haarscherp politiek inzicht en een geraffineerd plot.

Niklas Carl Bosson Natt och Dag(1979) was hoofdredacteur van het tijdschrift Slitz, voordat hij fulltime ging schrijven. Zijn voorvaderen vermoordden in 1434 de leider van een oproer tegen de Zweedse koning, verloren Stockholm in 1520 aan de Deense koning en waren gedwongen het land te ontvluchten. Natt och Dag behoort tot de oudste adellijke families van Zweden en is daarmee onontkoombaar verknoopt met de tumultueuze Scandinavische geschiedenis.

‘Een briljante roman. 1793 is een pageturner. (…) Als je af en toe tranen laat stromen, is dat niets om je voor te schamen – dit briljante debuut is bedoeld om pijn te doen.’
Aftonbladet

‘Een spannend, verontrustend, ingenieus en schitterend verhaal. Het lezen van dit boek is jezelf verwennen met een cadeau.’
Fredrik Backman, auteur van Een man die Ove heet

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >