Afgelopen week verscheen Gebrek is een groot woord, de tweede roman van literair talent Nina Polak. Het boek vertelt het verhaal van de dertigjarige Skip, die het liefste afstand neemt van de voor haar zo bekende stad en de wereld afreist op haar zeilboot. Het overbevolkte Amsterdam confronteert haar met de sporen van haar verloren geliefden. De roman beschrijft een pijnlijke strijd tussen vrijheid en emotionele hechting.

Na de verschijning ontving Polak veel lof in de Volkskrant en Het Parool. Vandaag doet de auteur haar verhaal in een interview met de De Standaard. Het Vlaamse dagblad bestempelt Gebrek is een groot woord als ‘een gruwelijk mooi boek’.

In het interview vertelt Nina Polak over haar hoofdpersoon Skip en over in hoeverre zij zich met Skip identificeert. Ook komt de schijnbare strijd tussen vrijheid en verbondenheid, een van de hoofdthema’s uit het boek, aan bod. ‘Zelf denk ik niet langer dat verbondenheid en vrijheid per definitie onverenigbaar zijn. In de tijd dat ik aan deze roman heb gewerkt – lang, want ik heb een baan bij De Correspondent – heb ik mijn nomadenbestaan grotendeels ingeruild tegen een rustig leven met één liefde, maar ik ken Skips strijd wel.’ Een van de problemen die Polak aankaart is de botsing van vrijheid en verbondenheid in onze hedendaagse samenleving: ‘Hechting is dé dominante theorie in de hedendaagse psychologie – terwijl anderzijds de hang naar autonomie en individualisme groter is dan ooit.’

Volgens de auteur is er echter een manier om om te gaan met deze conflicten: ‘Volgens mij is de exit uit die tegenstrijdigheden weerom de boeddhistische of de stoïcijnse weg: ze aanvaarden. Aanvaarden dat je van je vrouw kunt houden en haar tegelijkertijd wilt wurgen.’


Over Gebrek is een groot woord:

Nynke ‘Skip’ Nauta is al zeven jaar op zee als het verleden plotseling voor haar neus staat, zomaar, in de jachthaven van Cannes: het echtpaar Zeno en hun briljante puberzoon, Juda. De enthousiaste Zeno’s hebben al eens eerder goed gezorgd voor Skip en ze nodigen haar uit om een zomer door te brengen in hun tuinhuis in Amsterdam.
Schoorvoetend accepteert Skip de uitnodiging en reist terug naar Nederland. Ze treft een stad en een gezin aan waaraan de tijdgeest knaagt. In de overbevolkte, overbekende straten van Amsterdam valt bovendien niet te ontsnappen aan de sporen van twee verloren liefdes: een man en een moeder, die allebei tevergeefs hebben geprobeerd om Skip de tragedie in te trekken. De heldin heeft zich altijd met succes verzet tegen de rollen die haar werden opgedrongen, maar nu zal ze haar buitenstaanderschap opnieuw moeten overdenken. Kan een balling eigenlijk ooit nog thuis zijn?
Gebrek is een groot woord is een roman over de desoriëntatie tussen vrijheid en verbondenheid. Een boek over hechting, aan elkaar, maar ook aan onze eigen realiteit.

Nina Polak (1986) debuteerde in 2014 met het alom bejubelde We zullen niet te pletter slaan, dat werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs, de ANV Debutantenprijs en de Opzij Literatuurprijs. Ze is redacteur bij De Correspondent en schrijft regelmatig voor De Gids.

 

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >