Afgelopen weekend verschenen er interviews in Trouw en Het Parool met Pieter van den Blink, naar aanleiding van zijn nieuwe boek Het allerbeste, zijn autobiografische roman over zijn strijd met kanker.

Met Maarten Moll van Het parool sprak Pieter over de redenen voor het schijven van zijn boek:

‘Dit was een avontuur om te schrijven, daarom is het ook een roman. Mijn eerste. Heel pittig was het, maar ik ben zo ontzettend blij dat die oersoep die het in mijn hoofd was, nu woorden op papier is geworden.’

Met Noor Hellmann van Trouw sprak Pieter in de rubriek ‘Ik heb een droom’ over zijn angstdromen die zijn ziektebed hebben veroorzaakt, en hoe deze uiteindelijk aanleiding vormde voor het schrijven van Het allerbeste:

‘Ik heb ook angstdromen over ziek zijn. De eerste keer dat ik kanker kreeg, droomde ik steeds dat ik niet stopte met roken, terwijl dat natuurlijk wel moest. Maar niets komt in de buurt van de nachtmerrie waarin mijn voeten veranderd waren in glazen schalen met papperige bloemkool in tomatensaus. (…) Twijfel aan mijn eigen lichaam waarop ik niet durfde te vertrouwen zag ik als verklaring voor deze droom, totdat ik op een ochtend besefte: nee, het gaat over het verleden, over littekens die ik heb opgelopen, in ziekenhuizen, in mijn jeugd en in mijn eerste grote liefdesrelatie. De nachtmerrie heeft een heleboel in gang gezet: het bracht me bij therapeuten en heeft me vooral aan het denken gezet, wat uiteindelijk leidde tot mijn autobiografische roman Het allerbeste.’

Het interview in Het parool leest u hier terug. Het interview in Trouw hier.


Over Het allerbeste:

Als Pieter van den Blink in de spiegel kijkt, ziet hij een hals met littekens: de sporen van verschillende chirurgische ingrepen. Juist daar, in dat gebied waar een mens zijn stem opwekt, waar het lachen begint en waar voedsel (en drank) langs moeten, ontstonden bij hem tumoren.

Op zijn zestiende heeft hij het ouderlijk huis verlaten. Een mengeling van angst, ziekte en liefde hebben hem gemaakt tot wie hij is. Hij heeft een vreemd parcours door de stad afgelegd: van de stille straten van Amsterdam Oud-Zuid, waar het altijd 4 mei leek en waar hij een dreiging ervoer waaraan niet viel te ontsnappen, is hij via ruigere hoeken en gaten in nieuw ontgonnen gebied beland. Intussen tolt hij rond in een carrousel van zo veel wacht- en behandelkamers dat hij zich een padvinder-patiënt is gaan voelen.

Het allerbeste is een hoogstpersoonlijk verslag van omgang met doodsangst, vertrouwen in de wetenschap en de vreemde sprongen die het brein daarbij maakt. Maar bovenal is het een boek van liefde, een al even ongeneeslijke ziekte, die zich nooit laat verdringen.

Pieter van den Blink (Amsterdam, 1966) is journalist. Naast zijn werk voor dag- en weekbladen maakte hij radioreportages en een tv-documentaire. Hij schreef drie journalistieke boeken voordat het moment aanbrak om zijn blik naar binnen te richten en woorden te geven aan zijn eigen verhaal.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >