Deze week verscheen in Trouw een interview met Sietze Norder. Hij vertelt over zijn recent verschenen boek De wereld in het kleinwaarvoor hij de geïsoleerde evolutie op eilanden onderzocht:

‘De eilandparadox noemt biogeograaf Sietze Norder dat. Er spelen dezelfde processen en wetmatig­heden: bijvoorbeeld hoe eilanden worden gekoloniseerd en ecologische niches worden ingevuld, of hoe de ene soort groter wordt en de andere juist kleiner.’

Ook ziet Norder parallellen tussen de evolutie op eilanden en bijvoorbeeld taaldiversiteit want ‘ook taal gedraagt zich volgens de eilandwetten.’ Verder vindt Norder eilanden belangrijk als inspiratie voor natuurherstel:

‘Niets doen is geen optie meer; als we iets willen doen aan de massa-extinctie, moeten we ingrijpen. Juist omdat eilanden kleinschalig en afgebakend zijn, kunnen we er heel goed kennis en ervaring opdoen met zulke ingrepen (…) In die zin vormen eilanden ook een baken van hoop.’

Lees het artikel hier terug.

Tevens was Norder te gast bij wetenschapsprogramma Focus op NPO Radio 1. In dit interview geeft hij onder andere antwoord op de vraag: ‘wat is de relatie tussen mens en natuur als het gaat om het verdwijnen van leefgebied voor soorten, boskap en de stijgende zeespiegel?’ Hij bevestigt dat hij door het schrijven van dit boek een andere kijk op het leven heeft gekregen omdat hij heeft gezien hoe ‘bizar divers het leven op aarde kan zijn’. Dit interview is hier terug te luisteren.


Over De wereld in het klein:

Eilanden zijn proeftuinen van evolutie: wanneer na de geboorte van een eiland de eerste planten en dieren op het kale gesteente zijn neergestreken beginnen de wildste experimenten. Hun isolatie biedt de ideale randvoorwaarden voor het ontstaan van merkwaardige soorten, zoals olifanten ter grootte van een hond en vogels die niet kunnen vliegen. Ondanks hun kleine totale landoppervlak leveren eilanden een relatief grote bijdrage aan de wereldwijde biologische en culturele diversiteit. Wetenschappers als Charles Darwin, Alfred Wallace, Jared Diamond en Edward Wilson danken hun inzichten over het ontstaan en de verspreiding van het leven op aarde niet voor niets voor een groot deel aan eilanden.

Aan de hand van zijn eigen ervaringen en wetenschappelijke inzichten uit de eilandbiogeografie maakt Sietze Norder een tijdreis door de fascinerende wereld van eilanden. Hij neemt de lezer mee naar het moment waarop de eerste mensen aan land gingen en laat zien welke ecologische en maatschappelijke veranderingen daarop volgden, zoals de opkomst en neergang van eilandrijken en het ontstaan van nieuwe ecosystemen, talen en culturen. Als knooppunten in de uitwisseling van mensen, goederen, soorten en ideeën hebben eilanden een cruciale rol gespeeld in de zich ontvouwende wereldgeschiedenis. Eilanden geven een inkijk in de historische wortels van hedendaagse mondiale uitdagingen, zoals de biodiversiteitscrisis en klimaatverandering, maar bieden ook perspectieven op een duurzame toekomst.


Sietze Norder (1987) is biogeograaf. Hij promoveerde aan de universiteit van Lissabon op een onderzoek over eilandbiogeografie in het Antropoceen en Kwartair. Hij was als docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en is momenteel werkzaam als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Leiden.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >