Vandaag verscheen er naar aanleiding van het recent verschenen Het lef om gelukkig te zijn een uitgebreid interview met auteur en zakenvrouw Elske Doets. Doets, die directeur-eigenaar is van Jan Doets America Tours, werd vorig jaar verkozen tot zakenvrouw van het jaar 2017 en wil met haar boek andere jonge vrouwen inspireren om een topcarrière na te streven.

Volgens Doet doet zij zaken op gevoel, wat tot vele fronsende mannenblikken leidt. Ze stelt dat het erg belangrijk is dat je als vrouw bepaalde keuzes maakt om je droom te kunnen verwezenlijken. ‘In Nederland balanceren veel vrouwen tussen allerlei dingen. Ze moeten werken, een goede moeder zijn, op school luizenmoeder zijn, goed kunnen koken en met vriendinnen op pad. Er wordt geen keuze gemaakt, waardoor ze niet kunnen excelleren.’

Doets kwam afgelopen jaar in opspraak door haar gebruik van de term ‘balanstrutjes’, doelend op vrouwen die een perfecte balans proberen te behouden tussen werk en privé. Zelf werkt ze tussen de 40 en 50 uur per werk, vertelt ze. Het opvoeden van kinderen en het huishouden draaiende houden beschouwt ze dan ook als een gezamenlijke taak voor haar en haar man. ‘We hebben samen kinderen, dan moeten we het samen doen. Als ik op reis ben, past mijn man zijn agenda aan.’

Om meer jonge vrouwen in topposities te krijgen moet er volgens Doets meer aandacht worden besteed in het onderwijs aan de creatieve ontplooiing van deze vrouwen in een heel vroeg stadium. Kinderen moeten erachter komen wat hun droom is. ‘Rolmodellen kunnen een inspiratiebron zijn’, stelt ze.

Lees hier het volledige interview in Nederlands Dagblad.


Over Het lef om gelukkig te zijn:

Onze moderne, digitale maatschappij is druk en ingewikkeld. Gelukkig heeft iedereen, niemand uitgezonderd, een ultieme droom die zich niets aantrekt van de opdringerige eisen van de buitenwereld. Die droom is daarom een betrouwbare raadgever bij het maken van persoonlijke keuzes.
Zelf is Elske Doets, Zakenvrouw van het Jaar 2017, altijd hartstochtelijk trouw gebleven aan haar dromen. Ze streeft steevast naar uitmuntendheid in plaats van overvolle werkweken, en is zodoende uitgegroeid tot een topondernemer, die haar bedrijf en gezinsleven uitstekend weet te combineren. Het ogenschijnlijke gemak waarmee ze werkt, groeit en anderen inspireert, springt in het oog.
Elske, van nature een observator en vragensteller, snapt als geen ander in welk krachtenveld carrières op koers raken of afdwalen. In Het lef om gelukkig te zijn toont ze aan de hand van haar eigen ervaringen en die van anderen hoe je te midden van stress en scoringsdrang in contact blijft met jezelf, je verlangens en je intuïtie – om zo tegenwicht te bieden aan krachten die status en financieel resultaat boven levensgeluk stellen. Met haar kritische en heldere blik op de onrustige tijdgeest van nu laat ze overtuigend zien hoe je kunt bouwen aan een carrièrepad waarin jij als uniek individu steeds tot je recht komt.

Elske Doets (1972) is meester in de rechten en sinds 2001 reisondernemer. In Amerika won zij als ondernemer vier keer de Chairman’s Circle Honors Award, een prestigieuze ondernemersprijs. In 2017 werd zij in Nederland verkozen tot Zakenvrouw van het Jaar. Niet lang daarna richtte Elske de Young Lady Business Academy op, een academie die jonge vrouwen helpt een topcarrière na te streven. Begin 2018 veroorzaakte Elske ophef met de term ‘balanstrutje’, waarin ze haar afkeer uit van het streven werk en privé minutieus in balans te houden.

‘Elske is een ultiem rolmodel.’
Neelie Kroes

‘Elske duwt je over de drempel waar je bij staat.’
Marlieke van Schalkwijk, deelneemster Young Lady Business Academy

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >