Vandaag verscheen een interview met Vilan van de Loo in de Telegraaf, naar aanleiding van haar onlangs verschenen biografie over de omstreden militair Van Heutsz; Uit naam van de majesteit. Met Menzo Willems sprak Van de Loo over de rol die Nederland tijdens de koloniale periode in Indië heeft gespeeld. En over haar onderzoek, waarin de schuldvraag over dit bloederige hoofdstuk in het verleden van Nederland niet zo zwart-wit is:

‘Als je een zwart-wit beeld wilt van de koloniale geschiedenis, moet je mijn boek niet lezen (…) Het is geen betoog dat wij zo slecht waren en zij zo goed (…) Vergeet niet: het was een keiharde strijd om de macht in een olierijk gebied. De Atjehers waren geduchte tegenstanders, die zich vooral bedienden van guerrillatactiek.’

En hoewel Heutsz genoeg op zijn kerfstok heeft, is ook zijn rol in de geschiedenis niet enkel die van slechterik:

‘Hij gaf subsidie aan het tehuis voor niet erkende soldatenkinderen. Hij was een vooruitstrevende bestuurder die vrouwen toestond in de lagere rangen en dessascholen oprichtte.’

U leest het hele artikel hier terug.


Over Uit naam van de majesteit:

Van Heutsz is de meest omstreden militair uit de Nederlandse geschiedenis, maar tot op heden ontbrak er een gedegen biografie over hem. Uit naam van de majesteit vult deze lacune met een reconstructie van zijn carrière en zijn tijd, op basis van een veelheid aan bronnen. Daarbij is ook geput uit het familiearchief Van Heutsz, dat brieven van zijn echtgenote bevat. Van Heutsz had veel bewonderaars, onder wie Wilhelmina en Emma, én veel vijanden. Hoe kon het gebeuren dat juist hij benoemd werd tot gouverneur van Atjeh en daarna tot gouverneur-generaal, onderkoning van Indië? En hoe manifesteerde Van Heutsz zich na die tijd als bekende en invloedrijke Nederlander in het thuisland?

Op alles wat Van Heutsz deed en naliet reageerde Nederland. Dat bleef zo tot ver na zijn dood. Met verschillende monumenten werd hij tot held verheven, om in de provotijd als symbool van de antikoloniale stroming als schurk vertrapt te worden. Hoe de man zelf dacht over het nut van militair geweld, de uitreiking van Militaire Willems-Ordes, en zijn majesteit onthult dit fascinerende boek.

Vilan van de Loo is schrijfster en onderzoekster. Ze publiceert over Nederlands-Indië.

Ook interessant



Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

In wat voor land leef ik eigenlijk van Karin Amatmoekrim staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2024. Deze prijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige boek van…

Lees verder >
Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Deze week verschijnt De mentale schijf van vijf van psychiater Esther van Fenema. Een boek over mentale gezondheid, vol praktische inzichten om je mentale gesteldheid te verbeteren. Afgelopen zondag was…

Lees verder >
Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Afgelopen dinsdag verscheen BLACK-OUT, de nieuwe roman van P.F. Thomése. Carl De Strycker las het werk namens De Standaard. ‘Thomése schrijft bijzonder invoelend, genuanceerd en met een uitzonderlijk doorzicht in…

Lees verder >
Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Afgelopen maandag 26 augustus is de longlist van De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Dit jaar zijn er twaalf nominaties in plaats van de gebruikelijke tien. Vier schrijvers van Uitgeverij Prometheus…

Lees verder >
Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

In een stuk over Frankrijk in Nederlands Dagblad vertellen Rudi Wester, Simon Kuper en Liesbet van Zonen over Parijs en het Franse platteland anno nu. Rudi Wester kocht in 1999…

Lees verder >
Lale Gül te gast bij Kloostergasten

Lale Gül te gast bij Kloostergasten

In aflevering drie van Kloostergasten (KRO-NCRV) zien wij hoe Lale Gül, auteur van Ik ga leven en Ik ben vrij, op bezoek gaat bij het Diana d’Andolo-klooster in Nijmegen. Hier…

Lees verder >
Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Jaap Smit werd in 2014 commissaris van de Koning, dit jaar gaat hij met pensioen. In zijn boek Zonder kompas geen koers dat op 30 augustus verschijnt beschrijft hij zijn…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

•••• in NRC voor ‘RuZland’ van Eva Cukier

Eva Cukier is Rusland-correspondent voor NRC en schreef nadat ze vanwege de oorlog werd teruggehaald door haar werkgever het onlangs verschenen boek RuZland. In het boek staat de periode die…

Lees verder >