Afgelopen zaterdag plaatste Trouw een uitgebreide bespreking van het langverwachte zevende deel van de De grote eeuw-serie van Jan Guilllou, 1968. Het nieuwe boek van de Zweedse Guillou geeft niet alleen een levendige vertelling van de welbekende studentenprotesten en de Vietnamoorloog in 1968, maar ook juist de enigszins vergeten verhalen.

Volgens Trouw is Guillou van mening dat historische romans een tijdperk moeten beschrijven ‘zoals het toen was’ zonder de kennis die we er achteraf van hebben. ‘Dat is niet eenvoudig’, stelt recensent Sophie Messeman, ‘maar de schrijver houdt zich vastberaden aan zijn uitgangspunt, wat de geloofwaardigheid alleen maar ten goede komt.’

Omdat Jan Guillou de woelige jaren zestig zelf heeft meegemaakt, kan hij er van binnenuit over berichten.’In de roman geeft Guillou blijk van een bijzondere kennis van de vele facties en splintergroepjes binnen de linkse beweging, die hij beschrijft met open blik, met oog voor de soms merkwaardige bekrompenheid, maar ook voor het onmiskenbare idealisme.’

Messeman prijst met name de historische accuraatheid van 1968. ‘Guillou vat de tijdgeest meesterlijk.’

Lees hier de volledige recensie in Trouw.


Over 1968:

In de hoofdsteden van Europa woeden studentenprotesten, de Vietnamoorlog escaleert, de Sovjets vallen Praag binnen: 1968 is niet alleen een kanteljaar voor Zweden, maar voor de hele wereld. Ook Eric Letang, die net zijn rechtenstudie aan de universiteit van Stockholm heeft afgerond, wordt geconfronteerd met de maalstroom van de geschiedenis. Als hij komt te werken bij een roemrucht advocatenbureau, ontdekt hij dat de wet voor goed én voor kwaad kan worden ingezet. Hij wordt gedwongen te beslissen of hij zijn politieke idealen kan rijmen met zijn werk. En zelfs onder zijn bloedverwanten, de Lauritzen-familie, zorgt zijn ideologie voor conflict: de oude generatie botst met de jonge, die ideeën koestert over revolutie.

1968 is het zevende deel in de serie De grote eeuw. In dit literair epos wordt de Scandinavische twintigste eeuw samengebald in de geschiedenis van de familie Lauritzen. Maar ook als losstaand verhaal biedt deze roman een wervelend tijdsbeeld, geschreven met een meesterpen.

Jan Guillou (1944) is zonder twijfel de populairste schrijver van Zweden. Van zijn boeken werden alleen daar al meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht, en zijn werk is vertaald in meer dan twintig talen. De reeks De grote eeuw is zijn meest ambitieuze literaire project tot op heden. Alle delen werden internationale bestsellers; elk deel bereikte in Zweden in de eerste week na verschijning de top 3 van de bestsellerlijsten.

Over Echte Amerikaanse jeans:
‘Guillou is een aristocratisch verteller die behoedzaam zijn woorden kiest in een uitgewogen schrijfstijl, zonder zijn greep op het grote geheel te verliezen.’ – NRC Handelsblad ****

Over Blauwe Ster:
Blauwe Ster is niet alleen interessant vanuit historisch perspectief, omdat Guillou de rol die Scandinavië speelde in de Tweede Wereldoorlog gedetailleerd tot leven brengt. Het boek is ook een monument voor alle verzetsvrouwen die hun lichaam ten dienste stelden van hun vaderland.’ – Vrij Nederland

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >