Na de bekendmaking van de ontdekking van een nieuw Rembrandtschilderij door kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six, is hij en het boek dat Six hierover schreef, Rembrandts Portret van een jonge man, volop in de media. Gisteravond werd het schilderij onthuld en het boek gelanceerd in de televisie-uitzending van Pauw

Gisteravond ging Six bij Pauw in gesprek over zijn baanbrekende ontdekking, waarover hij het boek Rembrandts Portret van een jonge man schreef. Volgens professor Herman Pleij leest het boek van Six als een ware thriller. ‘De kracht van het boek’, vertelt Pleij, ‘is dat je ziet dat we  nu eindelijk bevrijd zijn uit het tijdperk van de connaisseur. Die connaisseur speelt wel een rol, maar er is door heel snel vorderende techniek veel debat mogelijk gemaakt.’ Volgens Six is Portret van een jonge man origineel een huwelijksportret geweest, waarvan er verschillende keren gedeeltes zijn weggehaald. De volgende stap, volgens Hermitagedirecteur Cathelijne Broers, is het ontdekken van de vrouw die erbij hoort. ‘Dat is natuurlijk deel twee van het boek. Dat moet nog komen.’ Kijk hier de uitzending van Pauw terug. 

In het interview met NOS vertelt de kunsthistoricus hoe zijn oog meteen op het schilderij viel toen hij het zag in een naar hem opgestuurde catalogus. ‘Ik bladerde door een catalogus en mijn oog bleef hangen op een schilderij, wat zij omschreven als ‘uit de omgeving van Rembrandt’. Ik dacht: dat is veel te goed, dat kan zomaar van hemzelf zijn.’ De reden hiervoor was dat hij het gevoel had dat hij naar een mens keek, en niet naar een plaatje van een mens. ‘En daarnaast, als je dan goed gaat kijken, dan zie je allerlei kleine details. […] De kraag krult een beetje op, wat een ruimtelijke suggestie wekt. Rembrandt kan met drie, vier penseelstreken letterlijk ruimte creëren alsof je je hand ertussen kan steken.’ Kijk en lees hier het interview met NOS terug.  

Gisteren gaf Six een exclusief interview aan NRC Handelsblad over zijn ontdekking en werd deze voorpaginanieuws. Vandaag siert de auteur het omslag van Weekblad Elsevier. Daarnaast publiceerden de Volkskrant, Nederlands Dagblad, Trouw, Dagblad van het Noorden, De Tijd, BNR Nieuwsradio en RTL Nieuws over de baanbrekende ontdekking van Jan Six. Ook internationaal was er een mediastorm rond de ontdekking. The Financial Times, New York Times, Spiegel, Le Figaro en BBC Radio besteedden uitgebreid aandacht aan Rembrandts Portret van een jonge man. Zaterdag zal de auteur te horen zijn bij Max Nieuwsweekend.


Toen het oog van kunsthandelaar Jan Six op het Portret van een jonge man in een veilingcatalogus van Christie’s viel, wist hij meteen dat het niet een werk uit ‘the circle of Rembrandt’ was, maar dat de meester het zélf had geschilderd. De laatste keer dat een totaal onbekende Rembrandt werd ontdekt was in 1974 (De doop van de eunuch). Hoe overtuig je de wereld van zo’n ontdekking? Bestaat er zoiets als een absoluut oog? Hoe bijzonder is dit schilderij in verhouding tot het overige werk van Nederlands beroemdste schilder? Jan Six neemt in dit boek de lezer op meeslepende en erudiete wijze mee in die spannende ontdekkingstocht en jongensdroom die werkelijkheid werd en laat het Portret van een jonge man zien door het oog van zijn ontdekker. Het boek verschijnt gelijktijdig in het Nederlands en Engels. Vanaf morgen (16 mei) is het schilderij een maand lang te zien in de Hermitage Amsterdam.

Jan Six (1978) studeerde kunstgeschiedenis en werkte bij veilinghuis Sotheby’s in Londen en Amsterdam, als hoofd van de afdeling Oude Meesters. Sinds 2008 is hij kunsthandelaar en heeft hij zijn eigen galerie, gespecialiseerd in schilderijen en tekeningen van Hollandse en Vlaamse Oude Meesters.

‘Het heeft iets wonderbaarlijks: de smaak, de kunstzin en het scherpe oog van Jan Six uit 1618 herhalen zich, vier eeuwen later, op exact dezelfde manier bij zijn nazaat Jan Six uit 1978. Een enkele keer worden zo generaties overbrugd en wordt een vergeten Rembrandt teruggevonden.’ Geert Mak

 

Ook interessant



Wim Voermans wint de PrinsjesBoekenPrijs 2023

Wim Voermans wint de PrinsjesBoekenPrijs 2023

Op donderdag 14 september werd bekendgemaakt dat Wim Voermans met zijn boek Onze constitutie de PrinsjesBoekenPrijs heeft gewonnen. De PrinsjesBoekenPrijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste politieke boek van het…

Lees verder >
Zadie Smith positief besproken in de Volkskrant, Trouw en Nederlands Dagblad

Zadie Smith positief besproken in de Volkskrant, Trouw en Nederlands Dagblad

Charlatan, het nieuwe boek van Zadie Smith, werd gelijk na verschijning in verschillende kranten positief besproken. Onder andere de Volkskrant, Trouw en Nederlands Dagblad deelden hun lovende kritieken. Haar manier…

Lees verder >
★★★★ van de Volkskrant voor Bart Slijper met ‘Elk woord ging ademhalen’

★★★★ van de Volkskrant voor Bart Slijper met ‘Elk woord ging ademhalen’

Afgelopen weekend verscheen er een recensie in de Volkskrant over de biografie Elk woord ging ademhalen. Het leven van de dichter Martinus Nijhoff. In deze biografie gaat Bart Slijper in…

Lees verder >
Drie Prometheus-titels op de shortlist voor de PrinsjesBoekenPrijs

Drie Prometheus-titels op de shortlist voor de PrinsjesBoekenPrijs

Gisteren is de shortlist bekendgemaakt voor de PrinsjesBoekenPrijs 2023. De lijst bestaat dit jaar volledig uit Prometheus-titels. Graag feliciteren wij onze auteurs Maxim Februari (Doe zelf normaal), Ruud Koopmans (De…

Lees verder >
Indrukwekkende interviews met Laurens Verhagen over ‘Heen’

Indrukwekkende interviews met Laurens Verhagen over ‘Heen’

Vorige week verscheen het boek Heen van Laurens Verhagen. Het boek is een monument voor zijn veel te vroeg overleden zoon. Volkskrant Magazine interviewde Verhagen over het leven van Boris,…

Lees verder >
‘Citroeninkt’ van Maral Noshad Sharifi genomineerd voor De Bronzen Uil

‘Citroeninkt’ van Maral Noshad Sharifi genomineerd voor De Bronzen Uil

De shortlist voor De Bronzen Uil is bekend. Naast de longlistnominatie voor de Opzij Literatuurprijs is Maral Noshad Sharifi met haar debuutroman Citroeninkt nu ook genomineerd voor De Bronzen Uil.…

Lees verder >
Barbara van der Kruk genomineerd voor de Hebban Debuutprijs

Barbara van der Kruk genomineerd voor de Hebban Debuutprijs

Barbara van der Kruk is genomineerd voor de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2023. Naar aanleiding van haar nominatie verscheen er een interview op Hebban over haar debuutroman Het wit…

Lees verder >
Lovende recensie voor ‘Alledaags geweld’ in Het Parool

Lovende recensie voor ‘Alledaags geweld’ in Het Parool

Eva Keuris kreeg een lovende recensie in Het Parool voor haar nieuwe roman Alledaags geweld. In deze roman gaat ze dieper in op het onvermogen van ons alledaags leven. ‘Dat…

Lees verder >