Gisteravond was Jan Six te gast bij Jinek waar hij onder meer sprak over zijn nieuwe boek Rembrandts Portret van een jonge man, tevens in het Engels uitgegeven onder de titel Rembrandt’s Portrait of a Young Man. Enkele weken geleden onthulde kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six bij Pauw het ontdekte schilderij waarbij hij tevens zijn boek, Rembrandts Portret van een jonge man, lanceerde.

Het boek gaat over Six’ historische ontdekking van deze nieuwe Rembrandt, die wereldnieuws werd. Alle grote Nederlandse kranten brachten het nieuws en Six haalde met zijn ontdekking en boek eveneens het NOS Journaal en RTL Nieuws. Ook internationaal was er veel aandacht voor het schilderij en haar ontdekker. Bij The Financial TimesNew York TimesSpiegelLe Figaro en BBC Radio werd Rembrandts Portret van een jonge man grootst uitgelicht. Hierdoor wist het boek de zevende plek in de Bestseller 60 te veroveren, de eerste week na verschijning. Inmiddels is er na de grote eerste druk ook een tweede druk ingezet.

In de uitzending van Jinek vertelt Six dat hij nooit gedacht had zijn ontdekking zulk groot nieuws zou worden. ‘Ik heb er natuurlijk een boek bij geschreven om mijn vinding te onderbouwen en ook dat is gigantisch geworden.’ Zelfs in Japan werd de kunsthandelaar op straat herkend. Daarnaast laten Nederlanders hem geregeld weten trots te zijn op Six voor de ontdekking die hij deed. ‘Dat vind ik heel gek. […] Ik doe gewoon mijn werk. Het is een soort plaatsvervangende chauvinistische trots, omdat Rembrandt van ons allemaal is.’ Kijk hier de uitzending van Jinek terug.

Jan Six zal de komende weken nog bij verschillende boekhandels langsgaan om geïnterviewd te worden en te signeren. Klik hier voor meer informatie.


Over Rembrandts Portret van een jonge man:

Toen het oog van kunsthandelaar Jan Six op het Portret van een jonge man in een veilingcatalogus van Christie’s viel, wist hij meteen dat het niet een werk uit ‘the circle of Rembrandt’ was, maar dat de meester het zélf had geschilderd. De laatste keer dat een totaal onbekende Rembrandt werd ontdekt was in 1974 (De doop van de eunuch). Hoe overtuig je de wereld van zo’n ontdekking? Bestaat er zoiets als een absoluut oog? Hoe bijzonder is dit schilderij in verhouding tot het overige werk van Nederlands beroemdste schilder? Jan Six neemt in dit boek de lezer op meeslepende en erudiete wijze mee in die spannende ontdekkingstocht en jongensdroom die werkelijkheid werd en laat het Portret van een jonge man zien door het oog van zijn ontdekker. Het boek verschijnt gelijktijdig in het Nederlands en Engels. Vanaf morgen (16 mei) is het schilderij een maand lang te zien in de Hermitage Amsterdam.

Jan Six (1978) studeerde kunstgeschiedenis en werkte bij veilinghuis Sotheby’s in Londen en Amsterdam, als hoofd van de afdeling Oude Meesters. Sinds 2008 is hij kunsthandelaar en heeft hij zijn eigen galerie, gespecialiseerd in schilderijen en tekeningen van Hollandse en Vlaamse Oude Meesters.

‘Het heeft iets wonderbaarlijks: de smaak, de kunstzin en het scherpe oog van Jan Six uit 1618 herhalen zich, vier eeuwen later, op exact dezelfde manier bij zijn nazaat Jan Six uit 1978. Een enkele keer worden zo generaties overbrugd en wordt een vergeten Rembrandt teruggevonden.’ Geert Mak

Ook interessant



Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Onlangs verscheen de nieuwe roman van Ernst Timmer, Museum van de Zilveren Eeuw, een fictief verhaal geïnspireerd door het grote plan voor een Nationaal Historisch museum. Gerwin van der Werf…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

In wat voor land leef ik eigenlijk van Karin Amatmoekrim staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2024. Deze prijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige boek van…

Lees verder >
Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Deze week verschijnt De mentale schijf van vijf van psychiater Esther van Fenema. Een boek over mentale gezondheid, vol praktische inzichten om je mentale gesteldheid te verbeteren. Afgelopen zondag was…

Lees verder >
Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Afgelopen dinsdag verscheen BLACK-OUT, de nieuwe roman van P.F. Thomése. Carl De Strycker las het werk namens De Standaard. ‘Thomése schrijft bijzonder invoelend, genuanceerd en met een uitzonderlijk doorzicht in…

Lees verder >
Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Afgelopen maandag 26 augustus is de longlist van De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Dit jaar zijn er twaalf nominaties in plaats van de gebruikelijke tien. Vier schrijvers van Uitgeverij Prometheus…

Lees verder >
Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

In een stuk over Frankrijk in Nederlands Dagblad vertellen Rudi Wester, Simon Kuper en Liesbet van Zonen over Parijs en het Franse platteland anno nu. Rudi Wester kocht in 1999…

Lees verder >
Lale Gül te gast bij Kloostergasten

Lale Gül te gast bij Kloostergasten

In aflevering drie van Kloostergasten (KRO-NCRV) zien wij hoe Lale Gül, auteur van Ik ga leven en Ik ben vrij, op bezoek gaat bij het Diana d’Andolo-klooster in Nijmegen. Hier…

Lees verder >
Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Jaap Smit werd in 2014 commissaris van de Koning, dit jaar gaat hij met pensioen. In zijn boek Zonder kompas geen koers dat op 30 augustus verschijnt beschrijft hij zijn…

Lees verder >