Joost de Vries, adjunct-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer en auteur van onder andere De gelukkigste man van Nederland was deze week te gast bij NOS Radio 1 Journaal. De Vries vertelt dat Mark Rutte als een hoofdpersonage in een fictieboek slecht zou werken omdat een hoofdpersonage heel strevend moet zijn, iets groots moet ambiëren of heel tragisch moet zijn. ‘Het gekke is dat alle drie die dingen natuurlijk niet opgaan voor Mark Rutte.’ Rutte heeft geen talent voor het sombere, geen grote idealen en ook geen duidelijke eigenschappen volgens de Vries.

Daarom is het juist zo interessant om je af te vragen waarom Mark Rutte al zo lang de hoofdpersoon is in Nederland, aldus de Vries. Waar de Vries vooral benieuwd naar is met dit boek is ‘niet zozeer ‘wat is nou het politieke vernuft van Mark Rutte?’ of ‘wat wil Mark Rutte nu eigenlijk?’ maar wat willen wíj met Mark Rutte?’

 

Luister het interview hier terug.


Over De gelukkigste man van Nederland:

Wie is de echte Mark Rutte? Who cares?

Interessanter dan hoe Rutte uitgroeide tot de ongrijpbare premier die hij nu nog steeds lijkt, is de vraag wat het zegt dat Nederland zich een decennium heeft laten leiden door een politicus die er prat op gaat geen idealistische toekomstdromen te hebben en geen grote overtuigingen. Heeft Nederland die dan ook niet?

In De gelukkigste man van Nederland schrijft Joost de Vries over hoe politiek en cultuur elkaar continu beïnvloeden. In speelse, wervelende essays over onder meer Mark Rutte en Badr Hari, Voetbal Inside en De luizenmoeder, Rutger Bregman en Ilja Leonard Pfeijffer stelt De Vries de hamvraag: wat betekent het om overeind te blijven in een wereld die steeds sneller verandert?


Joost de Vries (1983) is adjunct-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Sinds zijn debuutroman Clausewitz in 2010 geldt hij als een van de toonaangevende schrijvers van zijn generatie. Zijn essaybundel Vechtmemoires werd genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs. Zijn roman De republiek werd onder meer bekroond met de Gouden Boekenuil en werd in meer dan tien talen vertaald.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >