Vorige week was Kiza Magendane te gast bij Kunststof op NPO Radio 1. Hier vertelt hij over zijn nieuwe boek Met Nederland in therapie. Elisabeth van Nimwegen praat samen met Magendane over de belangrijke thema’s die aanbod komen in zijn boek, zoals de rol van geluk, dankbaarheid en de betekenis van burgerschap.

Magendane is van mening dat men het burgerschap niet voor lief zou moeten nemen: ‘Het is toch wel een soort huwelijk dat je aangaat en bij een huwelijk hoort ook een soort eed, en in mijn boek probeer ik die eed te bevragen’.

Magendane sluit af met de stelling die centraal staat in zijn boek: ‘Ik denk dat Nederland wat meer zachtheid kan gebruiken, het gaat er nogal hard aan toe in de debatten, en met mijn boek probeer ik wat kalmte in het huis te brengen. Een land zonder dankbaarheid is net als een plant zonder water.’

 

U kunt het programma hier luisteren.


Over Met Nederland in therapie:

Hoe word je van een vluchteling een burger? En welke reis leg je dan af? Kiza Magendane, die vluchtte uit Congo naar Nederland, neemt je mee op de reis die hij aflegde. Hij vertelt over de eerste stappen die hij in Nederland zet: over de vrienden die hij maakt, hoe hij de taal leert, zijn eerste sinterklaasgedicht en hoe hij uiteindelijk gaat studeren. Maar hij vraagt zich ook af of hij er wel écht bij mag horen. Eerst voorzichtig, later luider. Om ons duidelijk te maken wat hij bedoelt stelt Magendane Nederland voor als een huis, bewoond door verschillende huisgenoten, die zich op allerlei manieren tot elkaar verhouden. Via het metaforische raam, de tafel en de schermen in het huis analyseert hij wat Nederlanderschap betekent. Hij komt tot de conclusie dat niet alle bewoners van het huis Nederland aan tafel mogen zitten – de plek waar de beslissingen worden gemaakt. Om tot een rechtvaardiger samenleving te komen stelt Magendane daarom voor om met Nederland in therapie te gaan. Als nieuwkomer is hij immers als geen ander in staat zich in een nieuw huis aan te passen. Deze kennis wil hij graag met alle bewoners van het huis Nederland delen.

Kiza Magendane (1992) is in Congo geboren en in 2007 als vluchteling naar Nederland gekomen. Hij heeft in Amsterdam en Antwerpen politicologie gestudeerd en werkt in Den Haag als adviseur op het gebied van internationale samenwerking. Als schrijver en essayist publiceert hij in NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer.

‘Kiza Magendane is een jonge denker die volstrekt zijn eigen weg durft te gaan.’
Bas Heijne

Ook interessant



Alara Adilow met ‘Mythen en stoplichten’ genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023

Alara Adilow met ‘Mythen en stoplichten’ genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023

De bundel Mythen en stoplichten van Alara Adilow is genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023. Deze prijs wordt uitgereikt aan de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar. Gisteravond werden de dichters…

Lees verder >
Dai Carter bij Jinek en in Het Parool

Dai Carter bij Jinek en in Het Parool

Afgelopen vrijdag was Dai Carter te gast bij Jinek om het te hebben over zijn nieuwste boek, Mentale kracht. Zaterdag volgde een mooi interview door Robert Vuijsje in Het Parool,…

Lees verder >
Nina Polak en Ine Boermans genomineerd Beste Groninger Boek 2023

Nina Polak en Ine Boermans genomineerd Beste Groninger Boek 2023

Zojuist is bekendgemaakt dat auteurs Nina Polak met haar boek Buitenleven en Ine Boermans met Het liefdesinterbellum genomineerd zijn voor het Beste Groninger Boek 2023 in de categorie fictie. Deze…

Lees verder >
**** voor DealersDochter in de Volkskrant

**** voor DealersDochter in de Volkskrant

Afgelopen weekend gaf Bo van Houwelingen de nieuwe roman van Astrid Roemer, DealersDochter, vier sterren in de Volkskrant. ‘’Ondoorgrondelijk en niet bang te choqueren – dat is Astrid Roemer en…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘We hebben het over je gehad’ is Humberto’s Non-Fictie Boek van de Maand

Afgelopen vrijdag werd tijdens de uitzending van Humberto bekend gemaakt dat het boek We hebben het over je gehad van Stéphanie Hoogenberk is uitgeroepen tot Humberto’s Non-Fictie Boek van de…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Louise Fresco te gast bij WNL Op Zondag en interviews in De Telegraaf en AD Mezza

Vandaag was Louise Fresco te gast bij WNL Op Zondag om het te hebben over haar nieuwste boek Ons voedsel. Ze beargumenteerde o.a. dat eten in principe leuk is, maar…

Lees verder >
David de Boer te gast bij Op1 met ‘De vluchtelingenrepubliek’

David de Boer te gast bij Op1 met ‘De vluchtelingenrepubliek’

Afgelopen vrijdag was David de Boer te gast bij de talkshow Op1 om het te hebben over zijn boek De vluchtelingenrepubliek, dat hij samenstelde met Geert Janssen. Volgens De Boer…

Lees verder >
Tom Lanoye en Emy Koopman op shortlist Boon Literatuurprijs

Tom Lanoye en Emy Koopman op shortlist Boon Literatuurprijs

Vandaag is bij het VRT Radio 1 programma Culture Club bekendgemaakt dat De draaifschijf van Tom Lanoye en Tekenen van het universum van Emy Koopman op de shortlist staan van de Boon Literatuurprijs. De Boon is een…

Lees verder >