Kom vrouwen, aangepakt!, de historische biografie van Bart Lankester over socialistische activiste Trien de Haan, werd afgelopen weekend uitgebreid besproken in de Volkskrant. Trien de Haan was een ver familielid van de auteur en een onbezongen krachtpatser van de socialistische vrouwenbeweging in Nederland rond de oorlog. Ze was een strijdvaardig volgeling van Henk Sneevliet, RSAP-leider. Daarnaast was ze secretaris van de radicaal-linkse Vrouwenbond en actief lid van de Nieuw-Malthusiaanse Bond, die streed voor geboorteregeling. Volgens recensent Sander van Walsum ‘schetst Lankester een beklemmend beeld van de geslotenheid en de wederzijdse vijandigheid van de radicaal-linkse subculturen.

Het feit dat Trien de Haan Lankesters oud-tante was heeft volgens de Volkskrant niet in de weg gestaan van zijn schrijven. Dit is precies volgens de filosofie van De Haan. Volgens Van Walsum wilde zij namelijk ‘het gezinsleven niet te veel laten interveniëren met haar wereldomspannende idealen.’ ‘Journalist Bart Lankester heeft met Kom vrouwen, aangepakt! een biografie geschreven van deze hoekige feminist – voor wie de vrouwenzaak overigens slechts onderdeel was van de sociale strijd.’

Lees hier de volledige bespreking in de Volkskrant.


Het boek van Bart Lankester kreeg eerder veel lof in de pers:

‘Innemend verhaal over een vergeten feministe.’ **** NRC Handelsblad

‘Een ambitieuze arbeidersvrouw.’ Trouw

‘Zeer terecht eerbetoon voor een bijzondere en moedige vrouw.’ Zondagskrant W-Fr

‘Knap geconstrueerde biografie.’ G-Geschiedenis

‘Indrukwekkende biografie over een zeer moedige vrouw.’ Dagblad West-Friesland

‘Aanstekelijk… inspirerend!’ Elegance

‘Een geschiedenis die we niet op school leren en wordt afgedaan als te ‘klein’. Dat is ze niet.’ Biografieportaal

‘Feitelijk, invoelend en met ingehouden sympathie beschreven.’ Nederlands Dagblad

‘Met buitengewoon veel plezier gelezen … alle lof. Klein onderwerp, groot boek.’ OVT

‘Een ontroerend boek over een inspirerende vrouw’ Wieringer Courant


Over Kom vrouwen, aangepakt!:

De West-Friese arbeidersvrouw Trien de Haan-Zwagerman (1891-1986) is al ver in de dertig en moeder van twee dochters als zij besluit haar leven helemaal om te gooien. Zij gaat de politiek in en zet haar gezin op de tweede plaats. Met zelfstudie en kadercursussen klimt ze op tot vertrouwelinge van de vermaarde linkssocialist Henk Sneevliet. Ze bekleedt vooraanstaande posities in de Revolutionair Socialistische Partij, richt een vrouwenbond op met een radicaal-feministisch programma en gaat voorop bij een grote werklozenstaking in de Wieringermeer. Ook beheert zij dertig jaar een bureau voor geboorteregeling in Hoorn en treedt zij als eerste vrouw toe tot het bestuur van de NVSH. In de Tweede Wereldoorlog gaat de Sneevliet-groep ondergronds. Na verraad en arrestatie beleeft Trien gruwelijke jaren in concentratiekamp Ravensbrück. Geestelijk geknakt maar niet gebroken blijft ze na de bevrijding haar idealen trouw en is zij tot op hoge leeftijd politiek en maatschappelijk actief.

Kom vrouwen, aangepakt! is het bijzondere levensverhaal van een gewone vrouw, waarin bijna een eeuw vaderlandse geschiedenis besloten ligt. Van armoede en klassenstrijd, van onderdrukking en oorlog, van vrijheid en wederopbouw.

Bart Lankester (1955) is historicus. Na zijn studie was hij een aantal jaren werkzaam in de journalistiek. Momenteel is hij zelfstandig copywriter, publicist en schrijver van de dagelijkse blog “100 woorden van Wieringen”.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >