‘Koningen van Shanghai’ besproken in NRC Handelsblad ●●●●
Recensent Michel Krielaars schrijft in NRC Handelsblad over Koningen van Shanghai van Jonathan Kaufman. ‘Kaufman, voormalig China-correspondent voor onder meer The Wall Street Journal, laat in zijn boek overtuigend zien dat de bloei van Shanghai vooral te danken is aan twee Joodse families uit Bagdad, de Sassoons en de Kadoories’. Kaufman laat zien hoe beide families van elkaar verschillen en elkaar voortdurend beconcurreren. Zijn boek leest ‘op een gegeven moment als het verslag van een pokerwedstrijd tussen twee tycoons, waarbij Victor Sassoon steeds meer inzet op Shanghai en Elly Kadoorie op de veilige Britse kroonkolonie Hongkong’.
Interessante personen springen eruit zoals Rachel Sassoon, de dochter van Davids zoon S.D.:
‘Zij weigert om, zoals de familietraditie eist, met een zoon uit een Joodse familie uit Bagdad te trouwen en kiest voor Frederick Beer, een tot het christendom bekeerde, rijke Duits-Joodse zakenman die onder meer eigenaar is van de Britse krant The Observer. Ze werkt er als journaliste, maar wordt weggepest door haar mannelijke collega’s. Beer koopt daarop The Sunday Times voor haar en benoemt haar tot hoofdredacteur. Ze ontpopt zich als feministe en ijvert voor hogere belastingen voor de rijken en verbeterde arbeidsomstandigheden.’
U leest deze recensie hier terug.
Over Koningen van Shanghai:
Koningen van Shanghai is het even bizarre als overrompelende verhaal over twee joodse families die in de negentiende eeuw uit Bagdad vluchtten en na enige omzwervingen in Shanghai terechtkwamen. Daar werden ze steenrijk met de smokkel van opium, de bouw van onroerend goed en de economische ontwikkeling van de regio. Door toedoen van hun nazaten, Victor Sassoon en Lawrence en Horace Kadoorie, groeide Shanghai binnen enkele jaren uit tot ‘het Parijs van de Oriënt’.
Door de speciale status van Shanghai als Internationale Vestiging zagen deze drie mannen in de jaren dertig van de twintigste eeuw kans 18.000 Europese joden in Shanghai onder te brengen en uit de klauwen van de nazi’s te redden. Ook tijdens de Japanse bezetting bleven deze vluchtelingen ongemoeid. Pas met de overname van Shanghai door de communisten was de rol van de tycoons in Shanghai uitgespeeld. Koningen van Shanghai is een fascinerende geschiedenis over ongehoorde rijkdom en weelde, ontreddering en grote persoonlijke moed.
Jonathan Kaufman (1956) schreef dertig jaar lang over China voor The Boston Globe, waarvoor hij verslag deed van het bloedbad van 1989 op het Tiananmenplein, The Wall Street Journal en Bloomberg News.