Land van het grote sterven van Joris van Bladel en Als Rusland wint van Carlo Masala ontvingen •••• in NRC.

Afgelopen week verscheen er in NRC een stuk geschreven door Eva Cukier waarin ze zowel Land van het grote sterven als Als Rusland wint recenseert.

In Land van het grote sterven beschrijft Van Bladel de ontwikkelingen van de Russische militaire cultuur en analyseert hij de complexe relatie tussen de Russische staat, het leger en de samenleving.

‘Door zijn historische en semi-wetenschappelijke inslag mag Land van het grote sterven op het eerste gezicht ietwat taaie kost lijken, dankzij Van Bladels diepgaande kennis van Rusland en zijn beknopte en heldere pen, vormt het een onmisbaar boek voor wie de Russische oorlogsmentaliteit wil doorgronden en een beter begrip wil krijgen van de oorlog in Oekraïne,’ aldus Eva Cukier.

In Als Rusland wint schetst Masala, aan de hand van een fictief scenario, wat een Russische overwinning in Oekraïne in de komende jaren zou kunnen betekenen. ‘Als je Masala’s essay uit hebt, besef je hoe reëel zijn scenario is. Als Rusland wint is dan ook een onversneden militaire dystopie met een ijzingwekkend actuele lading,’ aldus Eva Cukier.

 

Lees hier het artikel in NRC.

 

Meer over Land van het grote sterven:

Land van het grote sterven biedt een diepgaand inzicht in het Rusland van Vladimir Poetin, een land dat de wereld keer op keer verrast met onverwachte strategische wendingen. De invasie van Oekraïne vormt het dieptepunt van een kwarteeuw van Poetins bewind, waarin bewuste strategieën, toevalligheden, successen en nederlagen samenkomen. De oorlog fungeert daardoor als een spiegel die de huidige toestand van Rusland toont en uitvergroot.
Dit boek onthult de onderliggende structurele tendensen in de Russische defensie en samenleving, waardoor de ogenschijnlijke verrassingen van Poetin begrijpelijker worden. Joris Van Bladel laat zien dat, in tegenstelling tot in het Westen, de dood in Rusland nog steeds een onderdeel vormt van het sociale contract tussen burger en staat, en dat oude concepten zoals het sacrale Grote Sterven nog steeds verweven zijn met de Russische (militaire) cultuur.
Land van het grote sterven is een onmisbare gids voor iedereen die de dynamiek van het moderne Rusland wil begrijpen.

Dr. Joris Van Bladel, verbonden aan het Egmontinstituut in Brussel, is slavist en militair deskundige met meer dan dertig jaar ervaring in de studie van de Russische civiel-militaire relaties.

 

Meer over Als Rusland wint:

Zijn wij de volgende?

Maart 2028: Russische troepen veroveren de Estische stad Narva en het eiland Hiiumaa in de Oostzee. De aanval op de Baltische staten is begonnen. In de jaren na het einde van de oorlog in Oekraïne heeft Europa zich niet goed genoeg bewapend en ontbeert het cruciale militaire kracht. Rusland gebruikt de inval van Estland als test. Hoe zal de NAVO reageren? Geldt artikel 5 nog? En bestaat er een risico op een kernoorlog?
Wij zijn eraan gewend geraakt dat alles uiteindelijk altijd goedkomt. Maar wat als dit niet het geval is? Wat als Rusland wint?
Carlo Masala schetst in dit compacte boek een hypothetisch toekomstscenario – maar wel een scenario dat op drastische wijze laat zien wat er vandaag op het spel staat. Het boek belandde in Duitsland bij verschijning al op de eerste dag op nummer 1 van de bestsellerlijst.

Carlo Masala (1968) is hoogleraar internationale politiek in München. Hij is een van de meest gevraagde veiligheidsexperts van Duitsland en verschijnt regelmatig op de televisie.

‘Masala’s boek richt zich niet tot de experts, maar tot een breed publiek, voor wie hij deze dreigende problemen op een duidelijke manier uitlegt. Deze terugkeer tot de essentie werkt zeer goed en is zelfs bijzonder spannend om te lezen.’
Süddeutsche Zeitung

‘Deze ruim honderd pagina’s kan iedere politicus in één avond lezen. Het zou goed bestede tijd zijn.’
Frankfurter Allgemeine Zeitung

‘Een somber scenario over de toekomst van Europa. Angstaanjagend realistisch.’
Das Parlament

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >