Zojuist publiceerde Vrij Nederland de jaarlijkse Detective & Thrillergids, waarin Schitterende dieren van de Britse auteur Lawrence Osborne vijf sterren kreeg toebedeeld. Het boek vertelt het verhaal van de Britse rijkeluisdochter Naomi en de Amerikaanse Samantha, afkomstig uit een eenvoudig Amerikaans gezin. Tijdens hun vakantie op het idyllische Griekse eiland Hydra ontmoeten ze de vluchteling Faoud. Samen besluiten de jonge vrouwen hem te helpen een nieuw bestaan op te bouwen. Wanneer er echter een moord wordt gepleegd op het eiland worden ze gedwongen hun loyaliteiten te opnieuw in overweging te nemen.

Volgens Vrij Nederland-recensent Marijn van der Jagt toont Osborne hoe de de arrogantie van toeristische eilandbezetters vastloopt op de historisch gegroeide weerstand van de bewoners en hoe een misdaad de ziel van twee jonge meisjes wegvreet. ‘Een prachtig geschreven boek, dat even dromerig als verontrustend is’, aldus Van der Jagt.

Eerder werd het boek al getipt door Trouw en GRAZIA. Ook ELLE is razendenthousiast over de ‘meesterlijke, enorm spannende roman over ongelijkheid en een gebrek aan idealen.’


Over Schitterende dieren:

Naomi, een Britse rijkeluisdochter, en Samantha, een Amerikaanse uit een eenvoudig gezin, ontmoeten elkaar in de zomer op het sprookjesachtige Griekse eiland Hydra. Tijdens een wandeling stuiten ze op een armoedig geklede, slapende jongeman, Faoud, een vluchteling uit het oosten.
Naomi overtuigt Sam ervan de vreemdeling te helpen en hem een kans te geven een bestaan op te bouwen. Maar als er een moord plaatsvindt en een onderzoeker op het eiland verschijnt, worden de twee jonge vrouwen gedwongen om vast te stellen bij wie hun eigenlijke loyaliteit berust.
Schitterende dieren 
is een sfeerrijk meesterwerk waarin Lawrence Osborne de klassenspanningen beschrijft tussen rijke Europeanen en de lokale en allochtone mensen die hen bedienen. Het is een uniek verhaal over twee onbezonnen jonge vrouwen in een idyllische setting, dat uitloopt op een drama met ingrijpende, morbide consequenties.

Lawrence Osborne (1958) studeerde aan Cambridge en Harvard, en woonde achtereenvolgens in Frankrijk, Italië, Marokko, Mexico, Turkije en tegenwoordig in Bangkok, Thailand. Hij publiceerde enkele romans en reisboeken en schrijft voor onder meer The New YorkerForbes en Harper’s MagazineSchitterende dieren is zijn eerste roman die in het Nederlands verschijnt.

‘Osborne is zowel een voortreffelijk stylist als een scherpe waarnemer. Laat ik er geen doekjes om winden: dit is een geweldig boek. Het is heel moeilijk weg te leggen en het oefent een lugubere aantrekkingskracht uit.’
Lionel Shriver, The Washington Post

‘Osborne is een ongelooflijk goede observator van privilege, waarbij hij de riten en rituelen van de hogere klassen met onfeilbare precisie en een onderstroom van venijn beschrijft. De roman doet denken aan schrijvers als Georges Simenon. Osborne is wel beschreven als een erfgenaam van Graham Greene, en net zoals Greene is hij geïnteresseerd in wat je een morele thriller zou kunnen noemen.’
Katie Kitamura, The New York Times Book Review

‘Gevoelig en elegant geschreven. Een meesterlijke en subtiele psychologische thriller die morele ambiguïteit onderzoekt vanuit verschillende perspectieven.’
BBC Culture

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >