Wij zijn trots te mogen aankondigen dat het boek Lente van Ali Smith is genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2020. De titel werd uit het Engels vertaald door Karina van Santen & Martine Vosmaer. Gisteren maakten juryvoorzitters Abdelkader Benali en Alma Mathijssen de shortlist op feestelijke wijze bekend (de livestream vanuit Spui25 is hier terug te kijken). Ter ere van de tiende editie van de prijs worden er dit jaar twee titels bekroond, een door de reguliere vakjury, en een door een speciaal ingestelde studentenjury. ‘Wie Lente leest, leest een totaalroman’, aldus de vakjury over de genomineerde titel van Smith. Ook de studentenjury te spreken over het boek: ‘Lente wordt gekenmerkt door een razendsnelle schrijfstijl met rake dialogen. Karina van Santen en Martine Vosmaer weten die vlotheid in het Nederlands fantastisch te grijpen. ‘Leest als een trein’ is een cliché, maar de term ‘sneltreinvaart’ is op dit werk bij uitstek van toepassing.’ De besprekingen van de jury’s zijn hier verder terug te lezen.

De Europese Literatuurprijs bekroont een roman geschreven in een taal van een land dat behoort tot de Raad van Europa. Tevens bekroont de prijs de Nederlandse vertaling van de roman, die geldt als voorbeeld van een excellente vertaling.

‘Sterke verhaallijn, krachtige verteltoon’, zo omschreef journaliste Marja Pruis de genomineerde titel van Smith vandaag in De Groene Amsterdammer. ‘In Lente gaat het om verschrikkelijke moderniteiten als fake news, privacy, internet, populisme, immigrantenstromen, actuele politieke schandalen en catastrofes, maar dit alles ingebed in een stuwend, universeel menselijk verhaal met reverences naar het werk van Shakespeare en Dickens.’

Lees het artikel in De Groene Amsterdammer hier terug.

_________________________________________________________

Over Lente:

Wat is de verbindende factor tussen Katherine Mansfield, Charlie Chaplin, Shakespeare, Rilke, Beethoven, Brexit, het heden, het verleden, het noorden, het zuiden, het oosten, het westen, een man die treurt om een verloren tijd, een vrouw die verstrikt zit in de moderne tijd?
De lente. De grote koppelaar.
Met oog voor de migratie van verhalen in de loop van de tijd en voortbordurend op Pericles, een van de meest resistente en speelse stukken van Shakespeare, vertelt Ali Smith het onmogelijke relaas van een onmogelijke tijd. In een tijd van muren en lockdown gooit Smith de deur open. De tijd waarin we leven verandert de natuur. Zal deze tijd ook de natuur van verhalen veranderen?
Hoop doet leven.
Lente maakt deel uit van de (los van elkaar te lezen) seizoenencyclus, een van de origineelste literaire series van onze tijd.

Ali Smith werd in 1962 geboren in Inverness, Schotland. Vier van haar romans, waaronder Herfst, werden genomineerd voor de Man Booker Prize. Ze woont in Cambridge.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >