Er is veel aandacht in de media voor het nieuwe boek van Henk Jan Out. Leve het geneesmiddel! verscheen gisteren bij Uitgeverij Prometheus. Vandaag stond er een uitgebreid stuk in Trouw en volgende week wordt het boek besproken in Elsevier en Medisch Contact, een Nederlands weekblad voor artsen. Ook zal in Het Financieele Dagblad een interview met Out over zijn nieuwste boek verschijnen en BNR nieuwsradio en Met het oog op morgen besteden er aandacht aan.

Dr. Henk Jan Out (1961) is arts en voormalig hoofd klinische ontwikkeling van Organon. Hij werkte meer dan 20 jaar bij diverse grote internationale farmaceutische bedrijven en was daarnaast van 2010 tot 2015 bijzonder hoogleraar farmaceutische geneeskunde aan het Radboudumc in Nijmegen.

Over Leve het geneesmiddel!:

Geneesmiddelen leveren een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid. De helft van alle therapeutische ingrepen betreft het voorschrijven van een medicijn. Farmaceutische bedrijven hebben het mogelijk gemaakt dat patiënten met hepatitis c kunnen genezen. Aids is van een dodelijke een chronische ziekte geworden. Nieuwe, veelbelovende kankergeneesmiddelen worden beschikbaar gesteld.
De sector heeft echter een slecht imago, omdat zijn winsten te hoog zouden zijn. En critici beschuldigen de bedrijven van grootscheepse manipulatie van onderzoeksgegevens. Farmabashen is inmiddels een nationale sport geworden.
Maar de werkelijkheid is anders. In Leve het geneesmiddel! laat Henk Jan Out zien hoe geneesmiddelenontwikkeling echt in zijn werk gaat. Hij bespreekt actuele onderwerpen als belangenverstrengeling, transparantie, publicatie en kosten van onderzoek, marketing, rechtszaken en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met als conclusie dat we blij mogen zijn dat deze industrie miljarden in onderzoek stopt. Dat farmaceutische bedrijven veel transparanter zijn dan we denken. Dat pillen misschien veel kosten, maar ook veel opleveren. Dat de geneesmiddelenindustrie een van de meest gereguleerde bedrijfstakken is. Maar vooral dat patiënten baat hebben bij nieuwe medicijnen!

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >