Afgelopen zaterdag gaf Lidewijde Paris een lovende bespreking bij MAX Nieuwsweekend van Anne Tylers jongste roman, Klokkendans. Het boek gaat over Willa Drake, een vrouw die de beslissende momenten van haar leven op één hand kan tellen. Ze heeft steeds een pad gevolgd dat door anderen voor haar was uitgerold, maar besluit plotseling om de ex van haar zoon en haar dochter te verzorgen nadat de ex is neergeschoten. Hier vindt Willa zichzelf in een volledig nieuwe gemeenschap en haalt plezier uit de meest onverwachte dingen. Klokkendans is een bitterzoete roman over hoop en spijt, vervulling en vernieuwing.

‘Ik vind dit een meesterwerk,’ vertelt Lidewijde Paris enthousiast over Klokkendans in de uitzending van MAX Nieuwsweekend. Hoewel er maar zelden iets ‘groots’ gebeurt in Klokkendans, zijn de observaties van Tyler fenomenaal. Dit blijkt uit de beschrijvingen van de personages en de gesprekjes die gevoerd worden. Dit boek is ‘geniaal,’ aldus Paris.

Ook besprak Paris Het babybrein van Sabine Hunnius en Michiel van Elk. En ook over dit boek was ze zeer lovend. Paris beoordeelt het als ‘bijzonder en tjok vol’ informatie. Hunnius en Elk leggen alle kleine stapjes in de ontwikkeling goed uit, zowel voor als na de geboorte. Het babybrein is ‘heel praktisch,’ ‘leest ontzettend goed,’ en is goed te volgen, concludeert Paris.

Klik hier om het fragment te beluisteren van NPO Radio1 Max Nieuwsweekend.


Over Klokkendans:

Willa Drake kan de beslissende momenten van haar leven op één hand tellen: toen ze elf was en haar moeder verdween, toen ze op haar 21ste een aanzoek kreeg, en toen ze op 41-jarige leeftijd weduwe werd door een ongeluk. Zo heeft Willa steeds een pad gevolgd dat door anderen voor haar was uitgerold.
Wanneer ze hoort dat de ex-vriendin van haar zoon is neergeschoten, laat ze alles achter en stapt ze in het vliegtuig. De impulsieve beslissing om voor deze vrouw en haar dochter te gaan zorgen, zal Willa naar onbekend terrein leiden. Ze ontmoet nieuwe, excentrieke buren, die haar inzicht geven in de rituelen die het wezen van een gemeenschap vormen, en haalt plezier uit de meest onverwachte dingen.
Klokkendans is een bitterzoete roman over hoop en spijt, vervulling en vernieuwing. Anne Tyler vertelt het verhaal van een vrouw die besluit dat het nooit te laat is om je eigen pad te kiezen.

Anne Tyler wordt gezien als een tijdloze schrijver met een fenomenale eigen literaire stem. Ze kreeg in 1989 de Pulitzer Prize voor haar roman Breathing Lessons en in 2012 de Sunday Times Award for Literary Excellence. Haar laatste roman De blauwe draad werd genomineerd voor de Man Booker Prize.

Over De blauwe draad:

‘Een roman van Anne Tyler is altijd een bron van plezier.’ The Times

‘Typisch Anne Tyler. Zij kan sitcomachtige situaties omtoveren tot iets veel diepers en ontroerenders.’ The New York Times Book Review

‘Een geweldige schrijfster. Elke nieuwe roman is een bewijs van Tylers veelzijdige talent.’ The Wall Street Journal

‘Tyler is niet gewoon goed, ze is angstaanjagend goed.’ John Updike


Over Het babybrein:

De babytijd is een fascinerende periode waarin een hulpeloos wezentje zich in rap tempo ontwikkelt tot een peuter met een eigen wil. Baby’s vertederen ons, maar stellen ons ook voor een raadsel. Wat gaat er toch om in dat hoofdje? Ouders en verzorgers willen natuurlijk het beste voor hun kindje en hebben vaak veel vragen. Wordt de baby wel genoeg uitgedaagd? Is het raadzaam om je baby tweetalig op te voeden? Moeten smartphone en iPad goed opgeborgen worden, of kunnen deze apparaten de ontwikkeling van het babybrein juist positief beïnvloeden? Kortom: wat is de optimale omgeving voor een jong kind om op te groeien en uiteindelijk een gelukkige, succesvolle volwassene te worden?
Het babybrein is een onmisbaar handboek voor iedere kersverse ouder. Onderzoekers Sabine Hunnius en Michiel van Elk herschreven hun babybestseller aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Met vederlichte pen en met veel voorbeelden uit de praktijk maken zij inzichtelijk hoe babyhersenen zich ontwikkelen.
Van Het babybrein gingen eerder meer dan 10.000 exemplaren over de toonbank. Het standaardwerk is nu volledig herzien en toegankelijk gemaakt voor elke geïnteresseerde ouder, wetenschapsaficionado en professional, zonder aan wetenschappelijk niveau in te boeten.

Sabine Hunnius (1974) is directeur van het Baby & Child Research Center en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij studeerde psychologie in Berlijn en promoveerde in 2005 op een onderzoek naar visuele waarneming bij baby’s. Haar huidige onderzoek richt zich voornamelijk op de vroege (sociaal)cognitieve ontwikkeling.

Michiel van Elk (1980) werkt aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de werking van het brein. Hij heeft gewerkt aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL, Zwitserland), de University of California Santa Barbara (VS) en Stanford University (VS).

Ook interessant



‘Kromme ploeg’ van Itamar Vieira Junior op shortlist International Booker Prize 2024

‘Kromme ploeg’ van Itamar Vieira Junior op shortlist International Booker Prize 2024

De shortlist van de International Booker Prize 2024 is op 9 april bekendgemaakt: zes boeken zijn genomineerd voor de prestigieuze prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan het beste boek…

Lees verder >
‘In wat voor land leef ik eigenlijk?’ van Karin Amatmoekrim genomineerd voor E. du Perronprijs 2022-2023

‘In wat voor land leef ik eigenlijk?’ van Karin Amatmoekrim genomineerd voor E. du Perronprijs 2022-2023

Wij feliciteren Karin Amatmoekrim van harte met de nominatie voor de E. du Perronprijs! Donderdag jl. werd bekendgemaakt welke boeken dit jaar genomineerd zijn voor de E. du Perronprijs. In…

Lees verder >
Moormann en Van Rookhuijzen ontvangen Homerusprijs voor ‘De Akropolis van Athene’

Moormann en Van Rookhuijzen ontvangen Homerusprijs voor ‘De Akropolis van Athene’

Afgelopen weekend werd de Homerusprijs 2024 uitgereikt aan De Akropolis van Athene. Het Nederlands Klassiek Verbond beloonde het door Eric Moormann en Janric van Rookhuijzen geschreven boek met de prijs,…

Lees verder >
‘In wat voor land leef ik eigenlijk?’ van Karin Amatmoekrim op longlist Brusseprijs 2024

‘In wat voor land leef ik eigenlijk?’ van Karin Amatmoekrim op longlist Brusseprijs 2024

Vandaag werd de longlist voor de Brusseprijs van 2024 bekendgemaakt. In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet van Karin Amatmoekrim werd geselecteerd voor de longlist van…

Lees verder >
Maak kans op een stedentrip naar Kopenhagen bij aankoop laatste deel Serie Q ‘Eén raam, geen sleutel’ van Jussi Adler-Olsen

Maak kans op een stedentrip naar Kopenhagen bij aankoop laatste deel Serie Q ‘Eén raam, geen sleutel’ van Jussi Adler-Olsen

Onlangs verscheen de vertaling van het laatste deel van de populaire thrillerreeks Serie Q van Jussi Adler-Olsen. Eén raam, geen sleutel is het tiende deel in de reeks die draait…

Lees verder >
Tom Lanoye uitgebreid in de media naar aanleiding van première ‘Lady+Lord MacBeth’

Tom Lanoye uitgebreid in de media naar aanleiding van première ‘Lady+Lord MacBeth’

Tom Lanoye was afgelopen week uitgebreid in het nieuws naar aanleiding van zijn bekroning met de Prijs der Nederlandse Letteren. Dit nieuws volgde kort op de verschijning van Lanoyes nieuwste…

Lees verder >
‘Toneelspelen’ van Sarah Neutkens besproken in ‘Trouw’ en ‘Het Parool’

‘Toneelspelen’ van Sarah Neutkens besproken in ‘Trouw’ en ‘Het Parool’

De nieuwste roman van schrijfster Sarah Neutkens is afgelopen weekend meermaals besproken in de media. Neutkens’ onconventionele manier van schrijven viel in de smaak bij Trouw en Het Parool. Zo…

Lees verder >
Joke Hermsen, Marian Donner en Miriam Rasch op longlist Hypatiaprijs 2024

Joke Hermsen, Marian Donner en Miriam Rasch op longlist Hypatiaprijs 2024

Afgelopen week werd de longlist van de Hypatiaprijs 2024 bekendgemaakt. Maar liefst drie titels die verschenen bij Prometheus maken kans op de tweejaarlijkse prijs. Onder een andere hemel van Joke…

Lees verder >