Gisteren was Louis van Gaal te gast bij VPRO Zomergasten. Twee maanden terug verscheen De hand van Van Gaal van Hugo Logtenberg, waarin Logtenberg op zoek gaat naar de oorzaak van het succes van Oranje tijdens het wereldkampioenschap in 2014 in Brazilië, waar het Nederlandse team, dat kansloos geacht werd, brons won. Hoe groot was Van Gaals aandeel in dat succes? Hoe werd zijn hand zichtbaar tijdens de laatste hoogmis van het internationale voetbal waar Oranje actief was?

In het gesprek met Janine Abbring spreekt Van Gaal over zijn rol als trainer. Zo heeft hij kamers in het hotel in Noordwijk laten verbouwen en razendsnelle wifi heeft laten installeren voor zijn spelers. ‘Dat heeft te maken met het totale mensprincipe’, zegt de trainer. ‘Ik probeer een visie over te brengen op die spelers. Maar ik wil ook, als zij in Huis ter Duin zijn, dat zij tijdens de vrije uren die dingen kunnen doen die ze ook thuis kunnen doen.’ Bekijk hier de uitzending van VPRO Zomergasten.

Het boek werd eerder al bekroond met vier sterren door de VolkskrantPaul Onkenhout noemde De hand van Van Gaal een ‘welverdiend monumentje voor Louis van Gaal’. Hij oordeelt dat Logtenberg het onderwerp nuchter benadert en objectief weet te blijven. Dit weet de auteur te doen door langdurig met meer dan vijftig stafleden, spelers en natuurlijk Louis van Gaal zelf te spreken. ‘Het verhaal van Van Gaal krijgt kleur door details.’ Na alle harde kritiek die Van Gaal ontving tijdens het Wereldkampioenschap en het mislopen van het daaropvolgende EK en WK, heeft Van Gaal dit boek verdiend.

Op 31 mei werd De hand van Van Gaal groots gelanceerd in het Compagnietheather in Amsterdam. Louis van Gaal nam hier het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Dit bleef niet onopgemerkt bij de media. Er verschenen stukken in Nederlands Dagbladde VolkskrantAlgemeen Dagblad en NRC HandelsbladDaarnaast was Hugo Logtenberg te gast bij Pauw.


Over De hand van Van Gaal:

Arrogant, niet realistisch of zelfs van God los. Sinds Louis van Gaal coach is, wijzen critici naar hun voorhoofd als hij zijn ambities uitspreekt. Of het nou om Ajax, Barcelona, AZ, Bayern München, het Nederlands elftal of Manchester United gaat, altijd is er het verwijt van zelfoverschatting.

Toch lukt het de bezeten Van Gaal vaak het onhaalbare te realiseren. Met een kansloos geacht team won Oranje in 2014 op het wereldkampioenschap in Brazilië brons. Hoe groot was Van Gaals aandeel in dat succes? Hoe werd zijn hand zichtbaar tijdens de laatste hoogmis van het internationale voetbal waar Oranje actief was?

Voor De hand van Van Gaal sprak journalist Hugo Logtenberg uitgebreid met de technische staf van het Nederlands elftal uit 2014, spelers, tal van andere directbetrokkenen en Louis van Gaal zelf. Het resultaat is een unieke inkijk in de werkwijze van deze markante en succesvolle coach die, waar hij ook komt, weerstand en bewondering oproept.

Hugo Logtenberg
 (1974) is onderzoeksjournalist bij NRC en won in de afgelopen jaren verschillende journalistieke prijzen.

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >