Gisteravond was Louise O. Fresco te gast bij Tijd voor Max om te praten over haar nieuwe kinderboek Hamburgers uit de moestuin. Dat ze in dit boek een totaal nieuw publiek probeert aan te spreken was voor haar geen probleem:

‘Het is erg leuk om het verhaal over voedsel en waar het vandaan komt ook aan kinderen te vertellen, het was voor mij erg vanzelfsprekend (…) Goed eten begin met kinderen, met begrijpen wat er op je bord komt en waar het vandaan komt. Het is erg logisch om vanaf de lagere school al iets te leren over voedsel’.

Het boek is niet bedoeld om kinderen ‘goed’ te laten eten in plaats van ‘slecht’: ‘ik wil met name een discussie laten ontstaan tussen ouders en kinderen, want het is in Nederland niet zo dat voedsel erg slecht kan zijn. Het gaat over begrijpen waar het eten vandaan komt en eten behandelen met respect’.

Hamburgers uit de moestuin leert kinderen dat er niets per definitie niet gegeten mag worden. Wel moeten we leren een nuance aan te brengen in ons voedingspatroon. Hier kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen.

U kunt de hele uitzending hier terugkijken.


Over Hamburgers uit de moestuin:

Weet jij precies wat je eet en hoe dat eten op je bord komt?
Waarom heb je zo vaak zin in frisdrank, roze koek of snoep?
Waarom eten sommige mensen geen vlees en kunnen anderen juist niet zonder?
Waarom moet je eigenlijk altijd je groenten opeten?

In Hamburgers uit de moestuin laat Louise O. Fresco kinderen en volwassenen kennismaken met voedsel en onze hedendaagse ideeën daarover. Bijna iedereen stelt zich vragen over voeding en bijna iedereen worstelt met de antwoorden. ‘Wat eten we?’ is misschien wel de meest verwarrende vraag in ons dagelijks leven. Daarom is het eigenlijk niet zo gek dat er nog nauwelijks leuke boeken zijn geschreven over gezond en duurzaam voedsel. Tijd om hier verandering in te brengen!

In Hamburgers uit de moestuin ontdekken Merel en haar buurjongetje Dayo waar hun eten vandaan komt. Wat is nou eigenlijk een voedselketen? Hoe kan je gezond en toch lekker eten? En waarom hebben opa en oma zelf koeien, maar kopen ze toch hun melk in de winkel? Samen met hun ouders gaan Merel en Dayo op safari in de voedseljungle van de supermarkt. Samen komen ze erachter dat er veel over eten te leren valt en dat je dagelijks je maaltijden bewust moet kiezen.

Dit smaakmakende boek is bedoeld voor kinderen en ouders om samen te lezen en vooral om over (na) te praten. Het is een werkboek dat moet inspireren om onze eetgewoontes samen te heroverwegen, met aan het slot een paar spannende recepten voor je eigen hamburgers uit de moestuin.

Louise O. Fresco (1952) is bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research Centre en columnist voor NRC Handelsblad. Ze schreef verschillende boeken, waaronder Hamburgers in het paradijs, haar magnum opus over landbouw en voedsel. Tot haar veelgeprezen literaire werken behoren onder meer de novelle De Tuin van de sultan van Rome en de romans De Kosmopolietenen De Utopisten (shortlist Libris Literatuurprijs).

Ook interessant



Wim Voermans wint de PrinsjesBoekenPrijs 2023

Wim Voermans wint de PrinsjesBoekenPrijs 2023

Op donderdag 14 september werd bekendgemaakt dat Wim Voermans met zijn boek Onze constitutie de PrinsjesBoekenPrijs heeft gewonnen. De PrinsjesBoekenPrijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste politieke boek van het…

Lees verder >
Zadie Smith positief besproken in de Volkskrant, Trouw en Nederlands Dagblad

Zadie Smith positief besproken in de Volkskrant, Trouw en Nederlands Dagblad

Charlatan, het nieuwe boek van Zadie Smith, werd gelijk na verschijning in verschillende kranten positief besproken. Onder andere de Volkskrant, Trouw en Nederlands Dagblad deelden hun lovende kritieken. Haar manier…

Lees verder >
★★★★ van de Volkskrant voor Bart Slijper met ‘Elk woord ging ademhalen’

★★★★ van de Volkskrant voor Bart Slijper met ‘Elk woord ging ademhalen’

Afgelopen weekend verscheen er een recensie in de Volkskrant over de biografie Elk woord ging ademhalen. Het leven van de dichter Martinus Nijhoff. In deze biografie gaat Bart Slijper in…

Lees verder >
Drie Prometheus-titels op de shortlist voor de PrinsjesBoekenPrijs

Drie Prometheus-titels op de shortlist voor de PrinsjesBoekenPrijs

Gisteren is de shortlist bekendgemaakt voor de PrinsjesBoekenPrijs 2023. De lijst bestaat dit jaar volledig uit Prometheus-titels. Graag feliciteren wij onze auteurs Maxim Februari (Doe zelf normaal), Ruud Koopmans (De…

Lees verder >
Indrukwekkende interviews met Laurens Verhagen over ‘Heen’

Indrukwekkende interviews met Laurens Verhagen over ‘Heen’

Vorige week verscheen het boek Heen van Laurens Verhagen. Het boek is een monument voor zijn veel te vroeg overleden zoon. Volkskrant Magazine interviewde Verhagen over het leven van Boris,…

Lees verder >
‘Citroeninkt’ van Maral Noshad Sharifi genomineerd voor De Bronzen Uil

‘Citroeninkt’ van Maral Noshad Sharifi genomineerd voor De Bronzen Uil

De shortlist voor De Bronzen Uil is bekend. Naast de longlistnominatie voor de Opzij Literatuurprijs is Maral Noshad Sharifi met haar debuutroman Citroeninkt nu ook genomineerd voor De Bronzen Uil.…

Lees verder >
Barbara van der Kruk genomineerd voor de Hebban Debuutprijs

Barbara van der Kruk genomineerd voor de Hebban Debuutprijs

Barbara van der Kruk is genomineerd voor de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2023. Naar aanleiding van haar nominatie verscheen er een interview op Hebban over haar debuutroman Het wit…

Lees verder >
Lovende recensie voor ‘Alledaags geweld’ in Het Parool

Lovende recensie voor ‘Alledaags geweld’ in Het Parool

Eva Keuris kreeg een lovende recensie in Het Parool voor haar nieuwe roman Alledaags geweld. In deze roman gaat ze dieper in op het onvermogen van ons alledaags leven. ‘Dat…

Lees verder >