Gisteravond was Louise O. Fresco te gast bij Tijd voor Max om te praten over haar nieuwe kinderboek Hamburgers uit de moestuin. Dat ze in dit boek een totaal nieuw publiek probeert aan te spreken was voor haar geen probleem:

‘Het is erg leuk om het verhaal over voedsel en waar het vandaan komt ook aan kinderen te vertellen, het was voor mij erg vanzelfsprekend (…) Goed eten begin met kinderen, met begrijpen wat er op je bord komt en waar het vandaan komt. Het is erg logisch om vanaf de lagere school al iets te leren over voedsel’.

Het boek is niet bedoeld om kinderen ‘goed’ te laten eten in plaats van ‘slecht’: ‘ik wil met name een discussie laten ontstaan tussen ouders en kinderen, want het is in Nederland niet zo dat voedsel erg slecht kan zijn. Het gaat over begrijpen waar het eten vandaan komt en eten behandelen met respect’.

Hamburgers uit de moestuin leert kinderen dat er niets per definitie niet gegeten mag worden. Wel moeten we leren een nuance aan te brengen in ons voedingspatroon. Hier kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen.

U kunt de hele uitzending hier terugkijken.


Over Hamburgers uit de moestuin:

Weet jij precies wat je eet en hoe dat eten op je bord komt?
Waarom heb je zo vaak zin in frisdrank, roze koek of snoep?
Waarom eten sommige mensen geen vlees en kunnen anderen juist niet zonder?
Waarom moet je eigenlijk altijd je groenten opeten?

In Hamburgers uit de moestuin laat Louise O. Fresco kinderen en volwassenen kennismaken met voedsel en onze hedendaagse ideeën daarover. Bijna iedereen stelt zich vragen over voeding en bijna iedereen worstelt met de antwoorden. ‘Wat eten we?’ is misschien wel de meest verwarrende vraag in ons dagelijks leven. Daarom is het eigenlijk niet zo gek dat er nog nauwelijks leuke boeken zijn geschreven over gezond en duurzaam voedsel. Tijd om hier verandering in te brengen!

In Hamburgers uit de moestuin ontdekken Merel en haar buurjongetje Dayo waar hun eten vandaan komt. Wat is nou eigenlijk een voedselketen? Hoe kan je gezond en toch lekker eten? En waarom hebben opa en oma zelf koeien, maar kopen ze toch hun melk in de winkel? Samen met hun ouders gaan Merel en Dayo op safari in de voedseljungle van de supermarkt. Samen komen ze erachter dat er veel over eten te leren valt en dat je dagelijks je maaltijden bewust moet kiezen.

Dit smaakmakende boek is bedoeld voor kinderen en ouders om samen te lezen en vooral om over (na) te praten. Het is een werkboek dat moet inspireren om onze eetgewoontes samen te heroverwegen, met aan het slot een paar spannende recepten voor je eigen hamburgers uit de moestuin.

Louise O. Fresco (1952) is bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research Centre en columnist voor NRC Handelsblad. Ze schreef verschillende boeken, waaronder Hamburgers in het paradijs, haar magnum opus over landbouw en voedsel. Tot haar veelgeprezen literaire werken behoren onder meer de novelle De Tuin van de sultan van Rome en de romans De Kosmopolietenen De Utopisten (shortlist Libris Literatuurprijs).

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >