Afgelopen vrijdag presenteerde Louise O. Fresco haar nieuwe boek Hamburgers uit de moestuin aan de leerlingen van groep 8 van de Haagse basisschool De Baanbreker. De regionale omroep Omroep West was erbij. Hun uitzending is hier terug te zien.

Hamburgers uit de moestuin is bedoeld om kinderen meer bewust maken waar ons eten en drinken vandaan komt. In de stad is dit ook hard nodig, zo stelt de juf van de klas: ‘kinderen weten niet dat melk van de koe komt en het ei van de kop. Kinderen denken hier in de stad dat alles in de supermarkt te koop is’.

Zodra kinderen weten waar hun voedsel vandaan komt, zo stelt Fresco zelf, zullen zij meer respect krijgen voor onze boeren en minder snel hun eten weg willen gooien: ‘Als je denkt dat eten uit de fabriek komt, besef je niet dat boeren een belangrijke rol spelen in je leven. Tuinders zijn ook erg belangrijk. Als je zelf thuis een tomaat laat groeien in je tuin krijg je eerbied voor het voedsel. Dan gooi je het uiteindelijk ook minder makkelijk weg. Daarom het is heel belangrijk dat kinderen de voedselketen begrijpen’.


Over Hamburgers uit de moestuin:

Weet jij precies wat je eet en hoe dat eten op je bord komt?
Waarom heb je zo vaak zin in frisdrank, roze koek of snoep?
Waarom eten sommige mensen geen vlees en kunnen anderen juist niet zonder?
Waarom moet je eigenlijk altijd je groenten opeten?

In Hamburgers uit de moestuin laat Louise O. Fresco kinderen en volwassenen kennismaken met voedsel en onze hedendaagse ideeën daarover. Bijna iedereen stelt zich vragen over voeding en bijna iedereen worstelt met de antwoorden. ‘Wat eten we?’ is misschien wel de meest verwarrende vraag in ons dagelijks leven. Daarom is het eigenlijk niet zo gek dat er nog nauwelijks leuke boeken zijn geschreven over gezond en duurzaam voedsel. Tijd om hier verandering in te brengen!

In Hamburgers uit de moestuin ontdekken Merel en haar buurjongetje Dayo waar hun eten vandaan komt. Wat is nou eigenlijk een voedselketen? Hoe kan je gezond en toch lekker eten? En waarom hebben opa en oma zelf koeien, maar kopen ze toch hun melk in de winkel? Samen met hun ouders gaan Merel en Dayo op safari in de voedseljungle van de supermarkt. Samen komen ze erachter dat er veel over eten te leren valt en dat je dagelijks je maaltijden bewust moet kiezen.

Dit smaakmakende boek is bedoeld voor kinderen en ouders om samen te lezen en vooral om over (na) te praten. Het is een werkboek dat moet inspireren om onze eetgewoontes samen te heroverwegen, met aan het slot een paar spannende recepten voor je eigen hamburgers uit de moestuin.

Louise O. Fresco (1952) is bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research Centre en columnist voor NRC Handelsblad. Ze schreef verschillende boeken, waaronder Hamburgers in het paradijs, haar magnum opus over landbouw en voedsel. Tot haar veelgeprezen literaire werken behoren onder meer de novelle De Tuin van de sultan van Rome en de romans De Kosmopolietenen De Utopisten (shortlist Libris Literatuurprijs).

 

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >