Gisteren werd het nieuwste boek van Pia de Jong, Pia’s Amerika, in Vrij Nederland besproken. Recensent Carel Peeters omschrijft het boek als ” luchtig, ironisch en nuchter”, ondanks het feit dat De Jong soms zware onderwerpen bespreekt, zoals illegale immigranten in Amerika. Niet alleen De Jongs schrijfwerk wordt geprezen; ook de illustraties van Elaine Gerrits ontvangen lof. Peeters schrijft: “[Gerrits] kan met nonchalante precisie met pen en kwast omgaan. Dat levert regelmatig kleine kunstwerkjes op.” Gerrits vangt met haar tekeningen de juiste sfeer: de begrafenis van een doodgeschoten politieagent wordt een serene afbeelding, waar andere afbeeldingen een komischer karakter hebben. Hierdoor ondersteunen Gerrits’ tekeningen de geschriften van De Jong: “de charme van De Jongs Amerikaanse brieven wordt niet weinig verhoogd door de tekeningen van Gerrits,” aldus Peeters.

U kunt het hele artikel hier teruglezen.


Over Pia’s Amerika:

Zes jaar geleden vertrok Pia de Jong met haar gezin naar Princeton, een universiteitsstadje aan de oostkust van Amerika, vlak bij New York. Sinds die tijd schrijft ze elke week over wat ze daar zoal meemaakt. Soms in de rol van de verbaasde immigrant, met lichte ironie en Hollandse nuchterheid. Soms als bezorgde moeder die zich afvraagt wat dit land in hemelsnaam met haar kinderen doet.

Pia’s Amerika verhaalt over de levens van gewone en uitzonderlijke, rijke en arme mensen, illegalen, daklozen en dromers. Ze geeft een indringend beeld van het land achter de krantenkoppen. Voorbij de clichés, ver van het politieke gekonkel. Door de lezer te laten kijken door de ogen van de mensen die Pia ontmoet, geeft ze een geheel eigen beeld van dit eigenaardige land dat blijft verrassen, en nooit helemaal te bevatten is.

Het boek is voorzien van illustraties van tekenares Eliane Gerrits.

Pia de Jong (1961) debuteerde in 2008 met de aangrijpende roman Lange dagen, waarvoor ze de Gouden Uil Prijs van de Lezer kreeg. In 2010 volgde Dieptevrees. Over haar leven in Princeton (VS), waar zij sinds 2012 woont, doet ze verslag in NRC Handelsblad en het boek Flessenpost. Ze is getrouwd met Robbert Dijkgraaf; ze hebben drie kinderen. In 2016 verscheen haar aangrijpende boek Charlotte.

Over Lange dagen:

‘Een literaire verrassing die maar eens in de tien jaar voorkomt. De Nederlandse literatuur heeft er eindelijk weer een schrijver bij.’

Max Pam, HP/de Tijd

Lange dagen van Pia de Jong doet denken aan Hermans en Theroux, maar is volkomen authentiek. Wat een debuut!’

Jeroen Vullings, Vrij Nederland

Over Charlotte:

‘Als iets in Charlotte meesleept, zijn het wel de beschrijvingen van de dierlijke manier waarop je van een ander kunt houden.’

Opzij

‘De Jong draait er niet omheen. Iedereen draagt zijn of haar eigen naam. En toch tilt ze dit persoonlijke verhaal naar een niveau dat verder gaat dan het persoonlijke, zoals alleen grote literatuur dat kan.’

De Limburger

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >