Bart Slijpers’ Hemelbestormers leest als een enerverende roman, schrijft Christiaan Weijts in De Groene Amsterdammer van 14 september 2017. In Hemelbestormers haalt Slijper de Tachtigers  met brieven, dagboekfragmenten en andere documenten dichterbij, en schetst tegelijkertijd het Nederland van toen.

Over het boek:

‘Tegenwoordig is het leven hier goed: er is beweging,’ schreef de dichter Albert Verwey eind 1885 aan de schilder Jacobus van Looy, die in Italië werkte. ‘In de tijd dat je weg bent zijn we de kunst beter gaan zien en onze ogen zijn groter geworden van veel licht.’ Verwey was er zeker van dat hij en zijn vrienden – allemaal jong en boordevol zelfvertrouwen – de toekomst van de kunst voor minstens een eeuw zouden bepalen.
Inderdaad was de revolutie die de zogenaamde Tachtigers ontketenden ongehoord succesvol: dankzij hen begon de moderne Nederlandse literatuur. Binnen tien jaar was de literatuur in ons land internationaal georiënteerd en zuiver gericht op schoonheid. Kunst om de kunst, krachtiger dan ooit.
In Hemelbestormers zoomt Bart Slijper in op de niet-aflatende samenwerking van de dichters, schrijvers en schilders die met zo veel durf op de gevestigde orde aanvielen. Zo komen hun drijfveren bloot te liggen in indringende, ontroerende en soms zelfs schokkende verhalen, die meteen ook duidelijk maken waarom deze zeldzaam kleurrijke vriendengroep op het hoogtepunt uiteenspatte.

Bart Slijper schreef eerder de alom geprezen biografieën van J.C. Bloem (Van alle dingen los) en Willem Kloos (In dit gevreesd gemis).

Over In dit gevreesd gemis. Het leven van Willem Kloos:

‘Dit boek brengt de Tachtigers tot leven. (…) Elke pagina is een genoegen om te lezen en ik zou graag de eerste bladzijde in haar geheel hebben geciteerd, want dan had u meteen geweten waarom iedereen dit boek moet lezen.’ Het Parool

‘Slijper zit Kloos zo dicht op de huid, dat het lijkt of hij erbij was. (…) Zijn boek heeft tweemaal een meeslepende “plot”.’ de Volkskrant
‘Een geweldig boek waarin het leven van de dichter Willem Kloos op zo’n wervende – zeg maar spannende – manier door Slijper wordt beschreven dat er op elke pagina wel iets gebeurt dat de moderne lezer paf doet staan.’ HP/De Tijd

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >