Gisteravond was Mano Bouzamour te gast bij Pauw. De auteur had tezamen met Natascha van Weezel over de polarisatie die bestaat tussen joden en moslims, hoe zij dat hebben ervaren, maar vooral hoe deze twee culturen dichter bij elkaar kunnen worden gebracht.

In het aangrijpende debuutroman van Bouzamour De belofte van Pisa heeft de auteur al eerder uitgeweid over het leven van een Nederlandse Marokkaan, belicht aan de hand van zijn eigen leven. Een boek dat unaniem en veelvuldig werd geprezen door de media. Als verhalenverteller won Bouzamour in 2010 het Rozentuinfestival.

Kijk het fragment hier terug.

Over De belofte van Pisa:

Sam, thuis Samir genoemd, is aangenomen op een elitair lyceum. Zijn broer die in de zware criminaliteit zit laat hem een belofte afleggen: Sam moet als enige in de familie zijn vwo-diploma halen. Terwijl vooroordelen, sluimerende criminaliteit en het onbegrip van zijn familie hem blijven achtervolgen, ontvouwt zich een coming of age-verhaal vol drama, humor en seks.

De belofte van Pisa, de debuutroman van Mano Bouzamour (1991), stond enige tijd in de bestseller top 60 en de film-, theater- en hoorspelrechten werden verkocht. Bouzamour schrijft wekelijks een vurige column in Het Parool, die veel reacties oplevert.

‘Een verhaal met schwung, humoristische en spitse dialogen en zinnen die doorspekt zijn met swingende straattaal. Bouzamour jongleert met zijn woorden (…), een speels Nederlands dat in de literatuur van harte welkom is.’ NRC Handelsblad ****

 ‘Aan de vitaliteit van zijn kunstige taal laat zich bovenal Bouzamours talent aflezen.’ Frankfurter Allgemeine Zeitung

‘Dit is de Reve van de islam. Bouzamour verschaft zich met een daverend debuut toegang tot de eregalerij van de Nederlandse letteren.’ Reformatorisch Dagblad

 Vol onweerstaanbare warmte en humor. Bouzamour zit vol bravoure, en moeilijk te weerstaan is hij zeker, ook op papier.’ Trouw

‘Enthousiasme en gretigheid kenmerken Mano Bouzamour.’ de Volkskrant

‘Mano weet hoe het is om op te groeien bij Marokkaanse ouders in de beruchte Diamantbuurt en kan er fantastisch over vertellen. Toen ik hem ontmoette, dacht ik: als-ie dit op papier krijgt, dan moet iedereen dit lezen. En nu heeft-ie het op papier gekregen.’ Joris Luyendijk

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >