Afgelopen zaterdag plaatste de Volkskrant een groot stuk geschreven door Prometheus-auteur Mano Bouzamour om het begin van de Boekenweek voor Jongeren te vieren. De week is georganiseerd om scholieren weer aan het lezen te krijgen en de toenemende ontlezing tegen te gaan. Bouzamour gaat al jaren langs middelbare scholen om het lezen en schrijven van boeken te promoten en is nu, tijdens de Literatour van de Boekenweek voor Jongeren, samen met twintig andere topauteurs op tournee langs 100 scholen. Daar gaan zij met leerlingen in gesprek over hun boek, over schrijven en het plezier van lezen.

In de Volkskrant vertelt Bouzamour over de lezingen die hij houdt voor scholieren. Daarnaast legt hij uit hoe  hij de aandacht van de scholieren trekt op een prikkelende en speelse manier om vervolgens een serieus gesprek aan te gaan en leerlingen te enthousiasmeren om te lezen. ‘Ik wil de jeugd aan het lezen krijgen,’ schrijft Bouzamour. ‘Ik wil de jongens en meisjes de schoonheid van literatuur laten zien.’ De auteur vindt het schrijnend dat zo weinig jongeren gehoord hebben van schrijvers als Wieringa, Giphart en Palmen, maar ziet ook dat de boekhandels, bibliotheken en zelf uitgevers moeite heeft om het nieuwe publiek te bereiken.

Bouzamour, zelf afkomstig uit een gezin dat niet tot weinig leest, werd vooral geënthousiasmeerd door leraren. ‘Ik wist niet dat literatuur zó tof kon zijn. Het boek deed wat literatuur behoort te doen: op heldere wijze inzichten geven in werelden die men wel kent, maar nooit van binnenuit heeft gezien.’

Afgelopen april verscheen de langverwachte tweede roman van Mano Bouzamour genaamd Bestsellerboy, dat warm werd onthaald. Vanavond is de auteur te gast bij Barts BoekenClub naar aanleiding van zijn jongste boek. Klik hier voor het evenement.

‘Spits, puntig, grappig en spannend’ – Koen Eykhout, De Limburger ****

‘Onderhoudend verhaal over de keerzijde van roem, met ondeugende seksscènes’ – Irene Start, Elsevier ****


Over Bestsellerboy:

Mohamed Zebbi, een jongen van de straat, heeft één droom: de literaire wereld bestormen. Wanneer zijn debuutroman Mohamed, de proleet verschijnt, is zijn naam in één klap gevestigd. Maar zijn ouders zetten hem uit huis, en door zijn vrienden wordt hij verstoten. Hier begint zijn zwerftocht door Amsterdam op zoek naar een thuis.
Bestsellerboy is een betoverende, opwindende en geestige roman. Een stormachtig verhaal vol seks, spanning en eenzaamheid. Over de liefde, idealen en verscheurdheid van een jonge stadsbewoner.
Met Bestsellerboy bewijst Mano Bouzamour definitief zijn bravoure, durf en literaire meesterschap.

Mano Bouzamour (1991) schreef De belofte van Pisa, in 2014 de bestverkochte debuutroman van Nederland. De film-, theater- en hoorspelrechten van het boek zijn verkocht, net als de Duitse en Spaanse vertaalrechten. Op het moment beleeft De belofte van Pisa de 21ste druk.
Mano geeft met grote regelmaat lezingen over literatuur in Nederland en Duitsland, op scholen en universiteiten.
De belofte van Pisa wordt verfilmd door producent Rolf Koot, de maker van All Stars en Lek. Norbert ter Hall neemt de regie op zich en Robert Alberdingk Thijm (A’dam-E.V.A. en Dunya en Desie) schrijft het scenario. Mano is intensief betrokken bij de scriptontwikkeling. De opnames zullen in de herfst van 2018 plaatsvinden.

Over De belofte van Pisa:

‘Mano kan fantastisch verhalen vertellen.’ – Joris Luyendijk

‘Een verhaal met schwung, humoristische en spitse dialogen en zinnen die doorspekt zijn met swingende straattaal. Bouzamour jongleert met zijn woorden, een speels Nederlands dat in de literatuur van harte welkom is.’ – NRC Handelsblad ••••

‘Een nieuwe en krachtige stem in de literatuur. Politieke correctheid zal nooit meer hetzelfde zijn.’ – Herman Koch

‘Aan de vitaliteit van zijn kunstige taal laat zich bovenal Bouzamours talent aflezen.’ – Frankfurter Allgemeine Zeitung

‘Veel gelachen, en vooral complimenten omdat het zo fucking goed geschreven is.’ – Kluun

‘De gouden combinatie: supergeil en retegoed.’ – Ronald Giphart

‘Knetteren doet dit coming-of-ageverhaal – gesitueerd in het bezield beschreven Amsterdam – dankzij Bouzamours schrijftrant. Wervelend en vermakelijk.’ – Knack ****

‘Mano Bouzamour is een talentvolle schrijver. Hij is intelligent, charmant en heeft ook nog eens de looks van een filmster.’ – Leon de Winter

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >