Mathieu Segers, hoogleraar Europese integratie en auteur van Waagstuk Europa en Reis naar het continent, was gisteravond te gast bij Nieuwsuur om te praten over de Brexit. Hij sprak daar onder andere over de mogelijke gevolgen van de Brexit voor de Europese Unie en over de verschillende perspectieven van Oost-, West- en Zuid-Europa.

Afgelopen weekend werd de auteur al geciteerd in artikelen in The Financial Times en NRC Handelsblad. De komende weken zal Segers nog regelmatig in de media verschijnen. Zo staat aanstaande donderdag zijn maandelijkse column in Het Financieele Dagblad en verschijnt er binnenkort een interview met de auteur in The Washington Post.

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur hier terug.

Over Waagstuk Europa:

2014 is een sleuteljaar voor Europa. Er moet vooruitgekeken worden. Er zijn Europese parlementsverkiezingen en bij alle problemen rond de euro kunnen we ons niet langer beperken tot hectisch crisismanagement alleen. Tegelijkertijd staat de houdbaarheid van het integratieproces ter discussie. Munt, markt, uitbreiding, identiteit en democratie, kan dat wel samen? Meer dan ooit gaat het om de grote vragen. Hoe zijn we hier verzeild geraakt? Wat is Europese integratie en wat zou het moeten zijn? Wat heeft het ons gebracht en wat is het ons nog waard? Dit is hét moment om te zoeken naar antwoorden op die vragen. Dat is spannend en urgent, net als het integratieproces zelf. In Waagstuk Europa onderneemt Mathieu Segers die zoektocht naar het heden, het verleden en de toekomst van Europa.

Mathieu Segers is verbonden aan het departement geschiedenis en kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. In 2013 verscheen zijn Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden, dat bekroond werd met de Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek van 2013.

Over Reis naar het continent:

Als een donderslag bij heldere hemel lanceerde Frankrijk op 9 mei 1950 een revolutionair plan voor bovenstatelijke samenwerking in West-Europa. Nederland werd er compleet door verrast. De Europese integratie nam een vlucht zonder weerga, en Nederland moest mee. De geografie en naoorlogse omstandigheden lieten immers geen keuze. Althans, zo leek het. En zo lijkt het nog steeds: de uitvinding van de Europese integratie dwong en dwingt Nederland tot een steeds verdergaande ‘reis naar het continent’.

Voor Nederland staat Europese integratie in meer dan één opzicht gelijk aan een moeizame reis naar een nieuwe oude wereld, die vaak ver weg lijkt. Hoe is die reis tot nu toe verlopen? Waarom deed Nederland van meet af aan mee met de gemeenschappelijke Europese markt en munt? Was de route die Nederland koos onvermijdelijk? En waar heeft die ons gebracht?

Op basis van nieuw en internationaal bronnenmateriaal graaft Reis naar het continent naar de diepere geschiedenis van Nederland in Europa. Een onderwerp dat actueler lijkt dan ooit.

 

‘Breed opgezette, erudiete studie. (…) Heel leerzaam.’  de Volkskrant ****

‘Zeer trefzeker beschrijft historicus Segers het debat dat hier al een halve eeuw wordt gevoerd. Hij heeft met zijn mooie schrijfstijl een schatkamer geopend.’  NRC Handelsblad ****

‘Segers beheerst het materiaal en gebruikt het meesterlijk om zijn lezer mee op reis te nemen. Als gids wijst hij op bijzondere details en onderbelichte samenhangen. (…) In een beeldende stijl en soms lichtelijk ironisch schrijft Segers een spannend verhaal dat velen niet kennen en dat ook de ingewijden verrast.’  Juryrapport van de Prinsjesboekenprijs 2013

 

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >