Vandaag verschijnt De staatsbank, waarin onderzoeksjournalisten Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh van Het Financieele Dagblad de verlammende relatie tussen overheid en ABN Amro na de financiële crisis van 2008 reconstrueren. Hoewel de bank door overheidssteun werd gered, verviel het management van de bank na de crisis alweer snel in het slechte beleid wat hen juist die grote problemen van vóór de crisis opleverde. Het boek krijgt veel aandacht in de media.

‘De raad van commissarissen van ABN AMRO heeft het bestuur van de bank in 2015 en 2016 herhaaldelijk gewaarschuwd dat problemen met bijvoorbeeld de controle op witwassen niet snel genoeg werden opgelost’ zo concludeert Nu.nl uit het boek. Mathijs Smit van RTL Z noemt het ‘Een waardige opvolger van De prooi (…) Voor de oppervlakkige beschouwer lijkt ABN Amro nog steeds de trotse bank van voorheen, gehuisvest in de vertrouwde kantoorkolos op de Zuidas. Couwenbergh en Bökkerink maken echter duidelijk dat de huidige bank bestaat uit twee halve, met veel kunst- en vliegwerk aan elkaar geplakte, ‘spruitjesbanken’.’ Zijn stuk leest u hier terug.

Bas Paternotte van ThePostOnline stelt dat ‘Top ABN Amro (waaronder Gerrit Zalm) herhaaldelijk is aangesproken op witwasproblemen’, zijn stuk leest u hier. Deze conclusie uit het boek wordt tevens ook in een stuk van RTL Z belicht: ‘De raad van commissarissen van ABN Amro heeft de top van de bank in 2015 en 2016 herhaaldelijk en steeds dringender aangesproken op complianceproblemen. Zij vonden dat het bestuur fermer moest optreden’. Het stuk leest u hier.

Verder spreken beide auteurs in de podcast Betrouwbare bronnen over hun onderzoek en hun ‘spannende verhaal over de problemen waar de nieuwe ABN Amro al snel mee te kampen kreeg’, was Ivo Bökkerink te gast bij de podcast Newsroom van BNR, en verscheen gister in het Financieele Dagblad een groot artikel over De staatsbank. 


Over De staatsbank:

ABN Amro kreeg in 2008 een tweede kans nadat het door interne twisten in de top zijn zelfstandigheid was kwijtgeraakt. Op het hoogtepunt van de financiële crisis redde de Nederlandse staat de bank van de ondergang. Kosten: 21 miljard euro aan belastinggeld.

Een team onder leiding van Gerrit Zalm bouwde de bank weer op, een niet eerder vertoond kunststuk met een succesvolle beursgang als kroon op het werk. Korte tijd leek de bank zelfs op weg om de miljarden staatsgeld terug te verdienen. Toen verviel het herboren ABN Amro opnieuw in achterdocht, ruzies en zelfgenoegzaamheid. De bank bleek ook lichtzinnig bij het naleven van wetten en regels.

Waarom moest Gerrit Zalm per se weg? Wat was de rol van de staat en van minister Dijsselbloem van Financiën? En wat deden de toezichthouders?

In De Staatsbank reconstrueren onderzoeksjournalisten Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh van Het Financieele Dagblad de verlammende relatie tussen overheid en bank en de onderhuidse spanningen die leidden tot een nieuwe machtsstrijd aan de top. Ruim tien jaar na dato worstelt dit voormalige icoon van het Nederlandse bedrijfsleven nog altijd met zichzelf.

Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh zijn onderzoeksjournalisten van Het Financieele Dagblad. Zij zijn meerdere keren genomineerd voor journalistieke prijzen, onder meer de Citi Journalistic Excellence Award en De Tegel voor publicaties over de gebeurtenissen achter de schermen bij abn Amro en ing.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >