Vandaag verscheen er een uitgebreid interview met Reconquista-auteur Miquel Bulnes in Elsevier Weekblad. Na het succes van zijn boek Het bloed in onze aderen, dat op de shortlist stond voor de Libris Literatuurprijs 2012, kwam Bulnes in februari met een nieuw literair meesterwerk. Reconquista vertelt aan de hand van onvergetelijke personages het verhaal van de strijd tussen zuidelijke mohammedanen en noordelijke christenen in het middeleeuwse Spanje. Volgens recensent Bert Wagendorp ‘een gedurfde, ongelooflijk ambitieuze en spannende roman die je blik op de Middeleeuwen voorgoed verandert.’

In het interview met Ron Kosterman spreekt de auteur over het schrijverschap en hoe hij dit combineert met zijn baan als microbioloog. De interviewer stelt dat de auteur het onmogelijke lijkt te doen: ‘Drukke baan in het ziekenhuis, bewerkelijke romans schrijven.’ Bulnes legt uit dat hij het van groot belang vindt om zijn tijd nuttig te besteden. ‘Ik moet dingen maken. Aan het eind van het jaar wil ik het bewijs hebben. Dat kunnen wetenschappelijke artikelen zijn, columns, opiniestukken, een onderzoek of een boek. Ik wil rekenschap afleggen.’

Miquel Bulnes schrijft wat hij zelf ook graag leest: historische romans. ‘Je wordt een nieuwe, onbekende wereld ingezogen. Zoiets wilde ik ook kunnen maken.’ Hoe veel voldoening het schrijverschap hem ook brengt, Bulnes zegt dat hij het ziekenhuis niet zou willen missen. ‘Als ik een tijd heb zitten schrijven, is het ook wel mooi geweest. Het is toch behoorlijk eenzaam. Dan is het leuk om terug te gaan en weer met collega’s te lunchen.’

Lees hier het volledige interview in Elsevier Weekblad.

Eerder verschenen er van het boek al lovende recensies in de Volkskrant, De Groene AmsterdammerTrouw en NRC.


Over Reconquista:

Tegen het einde van de elfde eeuw, tijdens een expeditie om voor koning Alfonso VI de beschermingsgelden te innen van de stadstaat Sevilla, raken de jonge Castiliaanse neven Eloy en Carmelo van elkaar gescheiden. Carmelo wordt in Sevilla onder de hoede genomen van een islamitische vizier, leert Arabisch en neemt dienst in het leger van Sevilla; Eloy wordt benoemd tot infanzón in het door Alfonso VI veroverde Toledo. Uiteindelijk zullen hun wegen elkaar pas weer kruisen wanneer zij tegenover elkaar staan op het slagveld.

Aan het begin van de twaalfde eeuw wordt de mozaraabse broeder Pius vanuit Toledo naar een klooster van de orde van Cluny gesommeerd om de biecht te horen van een stervende edele. Terwijl de edele de daadwerkelijke confessie eindeloos voor zich uit blijft schuiven, gaat Pius langzaamaan begrijpen naar wat voor plek hij precies is afgereisd en waarom juist hém deze taak is toebedeeld.

Reconquista is een schitterende, groots opgezette roman waarin Miquel Bulnes het fascinerende verhaal van de strijd tussen mohammedanen en christenen in middeleeuws Spanje subliem weet te vertellen aan de hand van een aantal onvergetelijke personages.

Miquel Bulnes (1976) schreef de romans ZorgLab en Attaque, waarna hij in 2011 de grote historische roman Het bloed in onze aderen publiceerde, dat op de shortlist van de Libris Literatuurprijs terechtkwam en in het Frans werd vertaald.

De pers over Het bloed in onze aderen:

‘Het woord “ambitieus” schiet tekort voor deze spannende en goedgeschreven roman over de opmaat naar de Spaanse Burgeroorlog.’
Pieter Steinz, NRC Handelsblad

‘Buitengewoon meeslepend.’
Hassan Bahara, De Groene Amsterdammer

‘Een imponerend boek. Bulnes zet zich met Het bloed in onze aderen in één klap op de kaart als een van onze belangrijkste jonge schrijvers.’
Arie Storm, Het Parool ****

‘Het literaire hoogtepunt van 2011.’
Jeroen Vullings, Vrij Nederland

‘Bulnes houdt met een verbluffende techniek overzicht over alle verwikkelingen. Dat hij erin is geslaagd binnen al deze dimensies en wervelende actie personages van vlees en bloed te creëren, is een grootse prestatie.’
Juryrapport Libris Literatuurprijs 2012

Ook interessant



Alara Adilow met ‘Mythen en stoplichten’ genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023

Alara Adilow met ‘Mythen en stoplichten’ genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023

De bundel Mythen en stoplichten van Alara Adilow is genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023. Deze prijs wordt uitgereikt aan de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar. Gisteravond werden de dichters…

Lees verder >
Dai Carter bij Jinek en in Het Parool

Dai Carter bij Jinek en in Het Parool

Afgelopen vrijdag was Dai Carter te gast bij Jinek om het te hebben over zijn nieuwste boek, Mentale kracht. Zaterdag volgde een mooi interview door Robert Vuijsje in Het Parool,…

Lees verder >
Nina Polak en Ine Boermans genomineerd Beste Groninger Boek 2023

Nina Polak en Ine Boermans genomineerd Beste Groninger Boek 2023

Zojuist is bekendgemaakt dat auteurs Nina Polak met haar boek Buitenleven en Ine Boermans met Het liefdesinterbellum genomineerd zijn voor het Beste Groninger Boek 2023 in de categorie fictie. Deze…

Lees verder >
**** voor DealersDochter in de Volkskrant

**** voor DealersDochter in de Volkskrant

Afgelopen weekend gaf Bo van Houwelingen de nieuwe roman van Astrid Roemer, DealersDochter, vier sterren in de Volkskrant. ‘’Ondoorgrondelijk en niet bang te choqueren – dat is Astrid Roemer en…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘We hebben het over je gehad’ is Humberto’s Non-Fictie Boek van de Maand

Afgelopen vrijdag werd tijdens de uitzending van Humberto bekend gemaakt dat het boek We hebben het over je gehad van Stéphanie Hoogenberk is uitgeroepen tot Humberto’s Non-Fictie Boek van de…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Louise Fresco te gast bij WNL Op Zondag en interviews in De Telegraaf en AD Mezza

Vandaag was Louise Fresco te gast bij WNL Op Zondag om het te hebben over haar nieuwste boek Ons voedsel. Ze beargumenteerde o.a. dat eten in principe leuk is, maar…

Lees verder >
David de Boer te gast bij Op1 met ‘De vluchtelingenrepubliek’

David de Boer te gast bij Op1 met ‘De vluchtelingenrepubliek’

Afgelopen vrijdag was David de Boer te gast bij de talkshow Op1 om het te hebben over zijn boek De vluchtelingenrepubliek, dat hij samenstelde met Geert Janssen. Volgens De Boer…

Lees verder >
Tom Lanoye en Emy Koopman op shortlist Boon Literatuurprijs

Tom Lanoye en Emy Koopman op shortlist Boon Literatuurprijs

Vandaag is bij het VRT Radio 1 programma Culture Club bekendgemaakt dat De draaifschijf van Tom Lanoye en Tekenen van het universum van Emy Koopman op de shortlist staan van de Boon Literatuurprijs. De Boon is een…

Lees verder >